Grilovaná krkovice

Není nad letní grilování, když pěkně zatopíme pod roštem, rozpálíme gril a už na něj házíme připravené dobroty, které jsou pak dobré a šťavnaté. To nám úplně změní takový ten celkový pocit ze života. V létě je to zkrátka prima.

V Kochánově rád griluje náš posluchač Petr Maštalíř, a protože je to labužník, dává přednost měkoučké krkovičce.

Co říkají o grilování krkovice odborníci? Že to je strašně jednoduché – nemusíte s ní předem dělat vůbec nic. Jen si koupit čerstvé voňavé maso a nejlépe si ho nechat od řezníka nakrájet na silnější plátky.

2-3 cm silné plátky vepřové krkovice
sůl
čerstvě mletý pepř
případně grilovací koření a kapku oleje

Nakládání ani kořenění masa předem není třeba, natož tlučení paličkou, jen je nechat venku z lednice dost dlouho dopředu, aspoň 6 hodin. Pak položíme maso na gril tak, aby se plátky nedotýkaly, a pustíme se do toho.

Jak griluje pan Petr? „Nakrájím maso na silnější plátky, aby byly pořádně šťavnaté, namočím je do oleje a posypu grilovacím kořením. Ogriluju je na prudko z jedné a z druhé strany a pak to dám někde stranou a nechám je tak čtvrt hodinky dojít,“ popisuje.

S olejem a grilovacím kořením to jde taky a určitě je taková krkovička velká dobrota.

Můžeme ale zkusit ochutit maso solí a čerstvě mletým pepřem až poté, co jsme je grilovali čtyři minutky z každé strany. Do steaku rozhodně řízněte až poté, co se vypáří, aby vám šťáva nevytekla ven.

Čtěte také

autor: dak