Domácí čokoládová pomazánka
Prodává se to ve skleničce, je to tmavě hnědé, hrozně dobré a neuvěřitelně kalorické. Co to je? No přece čokoládová pomazánka z lískových oříšků a spousty tuku a cukru, to je také potřeba dodat.
Když jsem nedávno na návštěvě ochutnala něco podobného, ovšem asi tak tisíckrát lepšího, samozřejmě jsem chtěla od autora Vítka Čermáka recept. A překvapilo mě, jak je jednoduchý.
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
200 g lískových oříšků pražených
200 g rozpuštěné kvalitní čokolády
„Musíte si sehnat lískové oříšky, a buď si je doma upražíte sami v troubě a potom rozemelete, anebo si koupíte už mleté pražené oříšky. Ty potom strčíte do mixéru a rozmixujete je úplně na tekutou pastu. Potom je smícháte s jednou plechovkou kondenzovaného mléka a dvaceti deky rozpuštěné čokolády. Čím lepší, tím lepší,“ usmívá se Vítek.
„Pokud chcete, aby to bylo tekutější, můžete přidat trochu šlehačky, ale nemusí tam být. Důkladně se to všechno rozmíchá a nechá trochu odležet,“ doporučuje dál autor receptu.
Dobré je mít pořádný mixér, který si s oříšky poradí. Také několik malých skleniček, které pomazánkou naplníme a odhodlání nesníst všechno najednou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.