Domácí čokoládová pomazánka

Prodává se to ve skleničce, je to tmavě hnědé, hrozně dobré a neuvěřitelně kalorické. Co to je? No přece čokoládová pomazánka z lískových oříšků a spousty tuku a cukru, to je také potřeba dodat.

Když jsem nedávno na návštěvě ochutnala něco podobného, ovšem asi tak tisíckrát lepšího, samozřejmě jsem chtěla od autora Vítka Čermáka recept. A překvapilo mě, jak je jednoduchý.

1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka

200 g lískových oříšků pražených

200 g rozpuštěné kvalitní čokolády

„Musíte si sehnat lískové oříšky, a buď si je doma upražíte sami v troubě a potom rozemelete, anebo si koupíte už mleté pražené oříšky. Ty potom strčíte do mixéru a rozmixujete je úplně na tekutou pastu. Potom je smícháte s jednou plechovkou kondenzovaného mléka a dvaceti deky rozpuštěné čokolády. Čím lepší, tím lepší,“ usmívá se Vítek.

„Pokud chcete, aby to bylo tekutější, můžete přidat trochu šlehačky, ale nemusí tam být. Důkladně se to všechno rozmíchá a nechá trochu odležet,“ doporučuje dál autor receptu.

Dobré je mít pořádný mixér, který si s oříšky poradí. Také několik malých skleniček, které pomazánkou naplníme a odhodlání nesníst všechno najednou.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.