Dipy - pikantní omáčky ke grilování
Na začátku jara se dost možná poohlížíte po vašem grilu. Teplejší odpoledne nebo podvečer k tomu láká. Máme pár tipů na zajímavé omáčky, dipy.
Dip znamená anglicky ponořit. Ponořit můžete sebe do bazénu nebo do mořských vln, ale ponořit můžete i kousek masa či ogrilované zeleniny do vynikající omáčky.
Je to skvělý zvyk, kdy na večírek nebo posezení s přáteli můžete několik různých věcí ugrilovat a do několika mističek nabídnout různé dipy – vaše návštěva tak získá nepřeberné množství kombinací chutí. Co můžeme hostům podat?
Majonézový dip s estragonem.
200ml majonézy
1 lžička mletého chilli
1 lžíce posekaného čerstvého estragonu
To vše smícháme a raději ostatní varujeme – pozor, pálí!
Jemnější jogurtový dip s bylinkami.
150ml jogurtu řeckého typu
2 lžíce posekané petrželové nati
2 lžíce posekané pažitky
sůl, pepř
Pokud opepříte méně, pochutnají si i děti.
Pikantní salsa
4 rajčata
1 čerstvá paprička jalapeňo
2 šalotky
1 stroužek česneku
1,5 lžíce limetové šťávy
3 lžíce olivového oleje
sůl a tabasco dle chuti
Spařená a oloupaná rajčata nakrájíme, stejně tak i papričku jalapeňo, šalotky a česnek. Rozmixujeme ručním mixérem nahrubo. Do salsy se kromě masa či zeleniny dají namáčet i kukuřičné chipsy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.