Dipy - pikantní omáčky ke grilování

Česnek, dip, pečivo, dresink

Začátek prázdnin je plný svátků a my si určitě najdeme aspoň jedno odpoledne nebo podvečer na grilování. Tipů, jak správně grilovat a jak zacházet s masem, už jsme vám pár dali. Dnes přinášíme malé vylepšení pikantní dipy - neboli omáčky.

Dip znamená anglicky ponořit. Ponořit můžete sebe do bazénu nebo do mořských vln, ale ponořit můžete i kousek masa či ogrilované zeleniny do vynikající omáčky. Je to skvělý zvyk, kdy na večírek nebo posezení s přáteli můžete několik různých věcí ugrilovat a do několika mističek nabídnout různé dipy – vaše návštěva tak získá nepřeberné množství kombinací chutí.

Co můžeme hostům podat? Majonézový dip s estragonem.

200ml majonézy
1 lžička mletého chilli
1 lžíce posekaného čerstvého estragonu

To vše smícháme a raději ostatní varujeme – pozor, pálí!

Jemnější dip je jogurtový s bylinkami. Opět smícháme všechny ingredience.

150ml jogurtu řeckého typu
2 lžíce posekané petrželové nati
2 lžíce posekané pažitky
sůl, pepř

Pokud opepříte méně, pochutnají si i děti.

Do třetice vyzkoušejte pikantní salsu.

4 rajčata
1 čerstvá paprička jalapeňo
2 šalotky
1 stroužek česneku
1,5 lžíce limetové šťávy
3 lžíce olivového oleje
sůl a tabasco dle chuti

Spařená a oloupaná rajčata nakrájíme, stejně tak i papričku jalapeňo, šalotky a česnek. Rozmixujeme ručním mixérem nahrubo. Do salsy se kromě masa či zeleniny dají namáčet i kukuřičné chipsy.