Dipy - pikantní omáčky ke grilování
Na začátku jara se dost možná poohlížíte po vašem grilu. Teplejší odpoledne nebo podvečer k tomu láká. Máme pár tipů na zajímavé omáčky, dipy.
Dip znamená anglicky ponořit. Ponořit můžete sebe do bazénu nebo do mořských vln, ale ponořit můžete i kousek masa či ogrilované zeleniny do vynikající omáčky.
Je to skvělý zvyk, kdy na večírek nebo posezení s přáteli můžete několik různých věcí ugrilovat a do několika mističek nabídnout různé dipy – vaše návštěva tak získá nepřeberné množství kombinací chutí. Co můžeme hostům podat?
Majonézový dip s estragonem.
200ml majonézy
1 lžička mletého chilli
1 lžíce posekaného čerstvého estragonu
To vše smícháme a raději ostatní varujeme – pozor, pálí!
Jemnější jogurtový dip s bylinkami.
150ml jogurtu řeckého typu
2 lžíce posekané petrželové nati
2 lžíce posekané pažitky
sůl, pepř
Pokud opepříte méně, pochutnají si i děti.
Pikantní salsa
4 rajčata
1 čerstvá paprička jalapeňo
2 šalotky
1 stroužek česneku
1,5 lžíce limetové šťávy
3 lžíce olivového oleje
sůl a tabasco dle chuti
Spařená a oloupaná rajčata nakrájíme, stejně tak i papričku jalapeňo, šalotky a česnek. Rozmixujeme ručním mixérem nahrubo. Do salsy se kromě masa či zeleniny dají namáčet i kukuřičné chipsy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.