Delicias del Elche - datle s mandlemi

Začátek prázdnin, léto, to přímo volá po lehkém předkrmu ze středomořské kuchyně. Určitě by nás oslovila takové chuťovka z datlí. „Představím vám pochutinu, která se jmenuje delicias del Elche a pochází z Costa Blanca, což je pobřeží Španělska. Významné město Elche je známé tím, že se v něm našla nejstarší iberská památka, takzvaná Kráska z Elche,“ říká ve Španělsku žijící spisovatel a nakladatel Václav Rákos.

„Tato pochutina je nesmírně jednoduchá a ve zdejším kraji oblíbená. Používá se jako předkrm nebo jako jednohubka k pivu a vínu.“

Na tuhle španělskou dobrotu potřebujeme vlastně jen tři základní ingredience:

balíček kandovaných datlí
oloupané mandle
plátky tence nakrájené libové anglické slaniny nebo pancetty
olivový olej

„Datle, které známe od nás z vánoc, vyjměte z každé z nich pecku, vložte místo ní obyčejnou syrovou mandli. Pak celou datli zabalíte do plátku anglické slaniny nebo ještě lépe pancetty, ale postačí i libová slanina. Potom na pár kapkách olivového oleje prudce orestujte. Zapíchněte do každé párátko a můžete jíst.“

Václav Rákos doporučuje nechat ještě vzniklou jednohubku prohřát, dojít v troubě a poté ujídat k pivu nebo vínu a máme ideální pochutnání pro teplé letní večery.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová