Marinovaná vepřová žebírka
Když v masně seženete kvalitní vepřové kosti se spoustou masa na obírání, nejlépe budou chutnat ve skvělé doma umíchané marinádě.
- vepřová žebra
- Marináda:
- drcená rajčata
- sojová omáčka
- worchesterová omáčka
- med
- drcený pepř
- česneková pasta
- chilli koření
- sůl
- Zelný salát:
- kysané zelí
- červená cibule
- cukr
- drcený kmín
- sůl
Kuchař z Kolničky v Lukách nad Jihlavou Vratislav Pešek poradí, jak máme při přípravě postupovat. „Marinádu si připravíme z drcených rajčat, sójové omáčky, medu, worchesteru, hořčice, drceného pepře, česnekové pasty a chilli – poměry vyzkoušejte dle vaší chuti. Někdo má radši sladší, tak přidá víc medu, kdo pikantnější, dá více chilli a podobně,“ vysvětluje kuchař.
„Neřekl jsem sůl, protože my bereme žebra už připravená tady od pana Kratochvíla, ale když budete mít neosolená, tak si je nejprve nasolíte, potom potřete marinádou a v ní necháte žebra chvíli v klidu a chladu odpočinout odležet. Nejlépe aspoň dvě hodiny, ale klidně i do druhého dne. Pak si je vyrovnáme na plech, podlijeme trochou marinády a dáme péct asi na hodinu dvacet, pak si je vyndáme na mřížku a dopečeme pěkně na barvičku.“
Když jsou žebra upečená, podáváme je s čerstvým chlebem a se zeleninovou oblohou.
Dobré je, zatímco se maso peče, namíchat si zelný salát a další dobroty. „Kysané zelí a červenou cibuli si nakrájíte, dochutíte si je cukrem, drceným kmínem a trochu přisolíte – salátek si uděláme dopředu, aby se to uleželo. A k žebrům doma můžete podávat ještě čerstvý křen, hořčici, okurky, rohy, co budete chtít,“ usmívá se Vratislav Pešek.
Související
-
K populární Kolničce v Lukách nad Jihlavou přibyla i Kolna
U plotu vždycky stojí desítky kol, řeklo by se, že restaurace Kolnička dělá čest svému jménu.
-
Plněná panenka ve slaninovém kabátku
Chcete poradit, jak vytvořit s minimem námahy vynikající oběd, který každého ohromí? Přesně taková je plněná vepřová panenka.
-
Rib eye steak na grilu s bramborami a zeleninou
Králem mezi steaky bývá označován hovězí rib eye steak. Eye znamená oko a má to poukázat na oka z tuku, která jsou na steaku velmi výrazná.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...