Marinovaná vepřová žebírka

Když v masně seženete kvalitní vepřové kosti se spoustou masa na obírání, nejlépe budou chutnat ve skvělé doma umíchané marinádě.

Ingredience
  • vepřová žebra
  • Marináda:
  • drcená rajčata
  • sojová omáčka
  • worchesterová omáčka
  • med
  • drcený pepř
  • česneková pasta
  • chilli koření
  • sůl
  • Zelný salát:
  • kysané zelí
  • červená cibule
  • cukr
  • drcený kmín
  • sůl

Kuchař z Kolničky v Lukách nad Jihlavou Vratislav Pešek poradí, jak máme při přípravě postupovat. „Marinádu si připravíme z drcených rajčat, sójové omáčky, medu, worchesteru, hořčice, drceného pepře, česnekové pasty a chilli – poměry vyzkoušejte dle vaší chuti. Někdo má radši sladší, tak přidá víc medu, kdo pikantnější, dá více chilli a podobně,“ vysvětluje kuchař.

„Neřekl jsem sůl, protože my bereme žebra už připravená tady od pana Kratochvíla, ale když budete mít neosolená, tak si je nejprve nasolíte, potom potřete marinádou a v ní necháte žebra chvíli v klidu a chladu odpočinout odležet. Nejlépe aspoň dvě hodiny, ale klidně i do druhého dne. Pak si je vyrovnáme na plech, podlijeme trochou marinády a dáme péct asi na hodinu dvacet, pak si je vyndáme na mřížku a dopečeme pěkně na barvičku.“

Když jsou žebra upečená, podáváme je s čerstvým chlebem a se zeleninovou oblohou.

Dobré je, zatímco se maso peče, namíchat si zelný salát a další dobroty. „Kysané zelí a červenou cibuli si nakrájíte, dochutíte si je cukrem, drceným kmínem a trochu přisolíte – salátek si uděláme dopředu, aby se to uleželo. A k žebrům doma můžete podávat ještě čerstvý křen, hořčici, okurky, rohy, co budete chtít,“ usmívá se Vratislav Pešek.

autor: dak

Související