Marinovaná vepřová žebírka
Když v masně seženete kvalitní vepřové kosti se spoustou masa na obírání, nejlépe budou chutnat ve skvělé doma umíchané marinádě.
- vepřová žebra
- Marináda:
- drcená rajčata
- sojová omáčka
- worchesterová omáčka
- med
- drcený pepř
- česneková pasta
- chilli koření
- sůl
- Zelný salát:
- kysané zelí
- červená cibule
- cukr
- drcený kmín
- sůl
Kuchař z Kolničky v Lukách nad Jihlavou Vratislav Pešek poradí, jak máme při přípravě postupovat. „Marinádu si připravíme z drcených rajčat, sójové omáčky, medu, worchesteru, hořčice, drceného pepře, česnekové pasty a chilli – poměry vyzkoušejte dle vaší chuti. Někdo má radši sladší, tak přidá víc medu, kdo pikantnější, dá více chilli a podobně,“ vysvětluje kuchař.
„Neřekl jsem sůl, protože my bereme žebra už připravená tady od pana Kratochvíla, ale když budete mít neosolená, tak si je nejprve nasolíte, potom potřete marinádou a v ní necháte žebra chvíli v klidu a chladu odpočinout odležet. Nejlépe aspoň dvě hodiny, ale klidně i do druhého dne. Pak si je vyrovnáme na plech, podlijeme trochou marinády a dáme péct asi na hodinu dvacet, pak si je vyndáme na mřížku a dopečeme pěkně na barvičku.“
Když jsou žebra upečená, podáváme je s čerstvým chlebem a se zeleninovou oblohou.
Dobré je, zatímco se maso peče, namíchat si zelný salát a další dobroty. „Kysané zelí a červenou cibuli si nakrájíte, dochutíte si je cukrem, drceným kmínem a trochu přisolíte – salátek si uděláme dopředu, aby se to uleželo. A k žebrům doma můžete podávat ještě čerstvý křen, hořčici, okurky, rohy, co budete chtít,“ usmívá se Vratislav Pešek.
Související
-
K populární Kolničce v Lukách nad Jihlavou přibyla i Kolna
U plotu vždycky stojí desítky kol, řeklo by se, že restaurace Kolnička dělá čest svému jménu.
-
Plněná panenka ve slaninovém kabátku
Chcete poradit, jak vytvořit s minimem námahy vynikající oběd, který každého ohromí? Přesně taková je plněná vepřová panenka.
-
Rib eye steak na grilu s bramborami a zeleninou
Králem mezi steaky bývá označován hovězí rib eye steak. Eye znamená oko a má to poukázat na oka z tuku, která jsou na steaku velmi výrazná.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka