Crème brûlée

Klasický dezert Crème brûlée se skládá ze žloutkového krému a karamelové krusty na povrchu. Kdo ho jednou ochutná, zvlášť když je svědkem výroby karamelové krusty na vlastní oči, už mu většinou propadne navěky. Receptů na créme brulée najdete spoustu a vždycky se budou v nějaké drobnosti lišit.

Ten náš je od francouzského kuchařského mistra. Rémi Decroix tento dezert nabízí v Bistru de papa v Horních Dubenkách na Jihlavsku a přesně ví, jak na to.

„Odvážíme si 300 – 400 gramů žloutků, které vymícháme s cukrem do bílé pěny. Potřebujeme litr nejméně třicetiprocentní smetany, takže pokud seženete smetanu s vyšším procentem tuku, neváhejte. Smícháme s deci mléka a přidáme ke žloutkům s cukrem. Krém necháme odležet v ledničce 12 hodin, a protože za tu dobu napění, musíme z něj vytvořenou pěnu sebrat. Toto množství je na osm až deset porcí – budeme tedy potřebovat tolik malých mističek, které mohou přijít do trouby.“

Creme brulée se peče na plechu ve vodní lázni, takže na hlubší plech přijde voda a teprve do ní mističky s dezertem. Troubu si předehřejeme na 90 stupňů a pomalu pečeme asi 90 minut. „Sto stupňů už je moc, příliš vyhřátá trouba nefunguje, pozor na to,“ varuje Rémi.

Nakonec dáme znovu odležet do ledničky a než podáváme, vytvoříme si karamel. Každou misku zasypeme cukrem a flambovací pistolí na ní opatrně vytvoříme karamelovou krustu. Flambovací pistole běžně v kuchyni nebývá, ale kdo se chce pustit do tohoto dezertu, může ji pořídit v domácích potřebách asi za 300 korun.

Crème brûlée
autor: dak