Čockový krém
Protože zima je za dveřmi a venku žádné teplo, oceníme určitě všichni pokrm, který nás zahřeje. Horká polévka to určitě splní a s trochou pikantního kořením ještě lépe.
Uvaříme si čočkovou polévku, pak ji okořeníme a uděláme z ní krém. Začneme namočením a uvařením půl kila čočky. To pár hodin potrvá, tak je dobré začít třeba den předem.
- 500 g uvařené čočky
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 velká cibule
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- trocha smetany
- 1 lžička kari koření
- sůl, pepř
Předem je také dobré připravit si vývar ze zeleniny, pokud nemáme sklenici v zásobě, právě teď je čas jej uvařit na druhý den, protože nám to ušetří čas. Další den před obědem už nám bude stačit na dokončení polévky jenom půlhodinka.
Ve velkém hrnci si na dostatečném množství oleje osmažíme jednu velkou cibuli, ke které později přidáme dvě nastrouhané mrkve a dva stroužky česneku. Přidáme uvařenou čočku a zalijeme ji litrem zeleninového vývaru a necháme vařit i s přidaným kořením – lžička kari, sůl a pepř.
Na závěr vaření polévku rozmixujeme na krém a před podáváním můžeme zjemnit smetanou. Každá krémová polévka lépe chutná s krutony nebo osmaženou houskou na másle. Pokud se do čočkového krému pustíte, nechte si chutnat!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.