Čockový krém

Protože zima je za dveřmi a venku žádné teplo, oceníme určitě všichni pokrm, který nás zahřeje. Horká polévka to určitě splní a s trochou pikantního kořením ještě lépe.

Uvaříme si čočkovou polévku, pak ji okořeníme a uděláme z ní krém. Začneme namočením a uvařením půl kila čočky. To pár hodin potrvá, tak je dobré začít třeba den předem.

Ingredience
  • 500 g uvařené čočky
  • 1 l  zeleninového vývaru
  • 1 velká cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • trocha smetany
  • 1 lžička kari koření
  • sůl, pepř

Předem je také dobré připravit si vývar ze zeleniny, pokud nemáme sklenici v zásobě, právě teď je čas jej uvařit na druhý den, protože nám to ušetří čas. Další den před obědem už nám bude stačit na dokončení polévky jenom půlhodinka. 

Ve velkém hrnci si na dostatečném množství oleje osmažíme jednu velkou cibuli, ke které později přidáme dvě nastrouhané mrkve a dva stroužky česneku. Přidáme uvařenou čočku a zalijeme ji litrem zeleninového vývaru a necháme vařit i s přidaným kořením – lžička kari, sůl a pepř. 

Na závěr vaření polévku rozmixujeme na krém a před podáváním můžeme zjemnit smetanou. Každá krémová polévka lépe chutná s krutony nebo osmaženou houskou na másle. Pokud se do čočkového krému pustíte, nechte si chutnat!

autor: dak

Související

  • Salát s vejci

    Rychlé jídlo, ve kterém si každý najde svoji oblíbenou chuť, dělává doma naše kolegyně Blanka Tulisová. Potřebujete k němu jen nějaký salát a pár dalších ingrediencí.

  • Dršťková polévka

    Na oblíbenou dršťkovou polévku jsme si tak zvykli, že možná ani nevíme, proč se jí tak vlastně říká. 

  • Houbová paštika

    Pokaždé, když se nám v redakčním e-mailu objeví recept od někoho z vás, posluchačů, udělá mi to ohromnou radost, jako třeba ten dnešní na houbovou paštiku.