Čočkové ragú

Všichni kuchaři, co vaří dětem, si lámou hlavu, jak do nich dostat luštěniny. Přece jenom by je měli aspoň trochu jíst.

Říká to i táborový kuchař Lukáš Staněk, který už pochvaly a diplomy od dětí pomalu ani nemá kam dávat. A tak jim nabídnul čočkové ragú. Zní to lákavě a chutná skvěle.

Ingredience
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • 4 šunkové klobásy
  • 1 řapíkatý celer
  • půl lžičky česnekové pasty (nebo 1 stroužek na tenké plátky)
  • 500 g čočky
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžíce sušeného oregana
  • sůl, pepř

Nejdřív si tedy vezmeme klasickou hnědou čočku. „Čočku si namočíme nejlépe přes noc. Čím déle, tím lépe, protože když pořádně nabobtná, tak je pak za dvacet pět až třicet minut uvařená. Pak z ní sliju horkou vodu, čočka se nezahušťuje, jako když se dělá nakyselo, ale nechá se tak. Pak si připravím další ingredience – patří tam cibule, klobása, pro děti šunková, jinak by to nejedly, řapíkatý celer, paprika nakrájená na tenké proužky,“ vypočítává Lukáš Staněk ingredience.

Cibule, šunková klobása, paprika mletá i celá, řapíkatý celer, protlak a koření – to si nachystáme a pustíme se do vaření.

„Rozpálíme olej, dáme do kastrolu, hodíme tam cibuli, a až je sklovatá, tak tam přidáme na kostičky tu klobásu a orestujeme, aby měla lepší chuť. Pak papriku, kterou restujeme na skus, ať není moc měkká a přidáme protlak. Ten restujeme asi 5 minut, aby ten protlak ztratil tu štiplavost. Zaprášíme mletou paprikou, přidám česnekovou pastu, oregano, sůl a pepř. Řapíkatý celer se tam dává až nakonec, aby neztratil barvu. Všechno zelené se dává vždycky nakonec, aby to nezešedlo,“ vysvětluje kuchař. Hotovou směs smícháme se slitou čočkou a ragú je hotové.

Pozor, Lukáš Staněk doporučuje masovo - zeleninou směs překořenit i přesolit, protože čočka do sebe po smíchání všechny chutě vtáhne, tak ať není jídlo jalové.

autor: dak