Čínská polévka

Když se řekne čínská polévka, asi si většina z nás představí pytlík z obchodu za pár korun s instantními nudlemi a malým balíčkem koření. Když ale přijdete do čínské restaurace a poprosíte o polévku, dostanete většinou vydatné jídlo v hluboké misce. V takové polévce najdete nudle, ale i plátky masa, zeleninu a jako přílohu plněné knedlíčky s omáčkou, takže se vlastně kompletně najíte. Čínská polévka se dá uvařit i doma poctivě.

1 lžíce oleje (sezamový, ale může být i obyčejný)
1 lžíce strouhaného zázvoru
1 stroužek drceného česneku
2 jarní cibulky
1 chilli paprička
hráškové lusky (může být i mražený hrášek)
hrst bambusových výhonků
trocha rybí omáčky
2 lžíce sójové omáčky
masový vývar
čínské nudle
sůl, pepř

V hlubokém hrnci nebo ve woku rozpálíme olej a opečeme nastrouhaný zázvor a drcený česnek. Nesmí se připálit, tak raději důkladně mícháme. Přidáme zeleninu, oblíbená je baby mrkvička nebo mrkev nakrájená na tenká kolečka, mladé hráškové lusky, jarní cibulka kdo snese, může i chilli papričku. Opět se nám hodí hotový vývar, kterým zeleninu zalejeme.

Teď je na řadě kvalitní sojová omáčka a trocha rybí omáčky – právě její chuť dělá čínské polévky tak typické. Osolíme, opepříme a dále vaříme. Pro podávání vložíme do polévky tenké plátky vepřového masa, nudle a bambusové výhonky, vedle talíře ponecháme světlou sojovou omáčku. Polévka je vydatná a sytá.

autor: dak