Cibulová polévka

Co nás na podzim zahřeje? Horká polévka, to je jasné. Voňavá a silná cibulová polévka může být za odměnu, když ji připravíme dobře a poctivě. Jako u všech polévek si předem nachystáme silný kuřecí vývar se zeleninou.

Když nemáte zásoby v ledničce, uvařte jej, protože bez vývaru to není ono. No a potom už přijdou na řadu cibule a máslo.

3 velké cibule
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 litr vývaru
sůl, pepř
bobkový list
snítka tymiánu
bagety
strouhaný sýr

Tence na šikmá kolečka pokrájené cibule vhodíme do kastrolu na máslo a na velmi mírném ohni osmahneme. Vydržte to nejméně 15 minut, nebo raději dvacet, protože znalci tvrdí, že správná chuť nastává až po 40 minutách restování, ale já bych cibuli určitě připálila.

Zkrátka až bude cibule zlatohnědá, poprašte ji moukou a nechte zasmažit ještě chvíli. Pak zalijte vývarem, přihoďte bobkový list, snítku tymiánu a sůl i pepř podle chuti a nechte půl hodiny dovařit.

Mezitím si nachystejte nejlépe francouzskou bagetu. Nakrájejte na plátky, posypejte strouhaným sýrem – nejlépe ementálem a chvíli zapečte v troubě.

autor: dak