Chřestové cordon bleu

Chřest se nejčastěji nakupuje a vaří na konci května a v první polovině června, a chřestová sezóna bývá velmi oblíbená. 

Dělají se chřestové polévky, chřest s holandskou omáčkou, na másle, zapečený nebo grilovaný. A ještě se dá vymyslet spousta dalších receptů. 

Ingredience
  • 1 porce:
  • 3 plátky medové šunky
  • 2 stonky zeleného chřestu
  • 1 stonek bílého chřestu
  • sýr gouda
  • mouka, vejce, strouhanka
  • olej na smažení
  • máslo na potření

Třeba Lukáš Novák z restaurace Penzion Mahler v Kalištích podává chřest v úpravě cordon bleu. „Vezmou se tři plátky medové šunky, poskládají se vedle sebe, položí se na to dva krásné zelené chřesty, blanšírované, samozřejmě, k tomu dá jeden bílý chřest, a do toho se zabalí sýr gouda, zavikluje se to a potom se to normálně usmaží v trojobalu. Potře se to máslíčkem,“ usmívá se šéfkuchař. 

Slovo zavikluje jsem si musela najít a jde o nářeční výraz pro zamotat něco, zavinout, což u chřestu v šunce, sýru a trojobalu dává smysl. Při smažení nechceme, aby se nám suroviny na pánvi rozsypaly, musí pevně držet zavinuté. Ke chřestovém cordon bleu se podávají petrželové brambory, salát a bylinkový dip s česnekem.  

Související

  • Kuře a chřest na grilu

    Po většinu dní teď máme krásné jarní počasí a tak si říkám, jestli už jste uspořádali první letošní grilovačku. Kdo má zahradu a na ní gril, určitě ano. 

  • Chřestové risotto

    Je to tady, v obchodech už se objevily první svazečky chřestu, takže u milovníků této plodiny je chřestová sezóna oficiálně zahájena.