Chřestové cordon bleu
Chřest se nejčastěji nakupuje a vaří na konci května a v první polovině června, a chřestová sezóna bývá velmi oblíbená.
Dělají se chřestové polévky, chřest s holandskou omáčkou, na másle, zapečený nebo grilovaný. A ještě se dá vymyslet spousta dalších receptů.
- 1 porce:
- 3 plátky medové šunky
- 2 stonky zeleného chřestu
- 1 stonek bílého chřestu
- sýr gouda
- mouka, vejce, strouhanka
- olej na smažení
- máslo na potření
Třeba Lukáš Novák z restaurace Penzion Mahler v Kalištích podává chřest v úpravě cordon bleu. „Vezmou se tři plátky medové šunky, poskládají se vedle sebe, položí se na to dva krásné zelené chřesty, blanšírované, samozřejmě, k tomu dá jeden bílý chřest, a do toho se zabalí sýr gouda, zavikluje se to a potom se to normálně usmaží v trojobalu. Potře se to máslíčkem,“ usmívá se šéfkuchař.
Slovo zavikluje jsem si musela najít a jde o nářeční výraz pro zamotat něco, zavinout, což u chřestu v šunce, sýru a trojobalu dává smysl. Při smažení nechceme, aby se nám suroviny na pánvi rozsypaly, musí pevně držet zavinuté. Ke chřestovém cordon bleu se podávají petrželové brambory, salát a bylinkový dip s česnekem.
Související
-
Kuře a chřest na grilu
Po většinu dní teď máme krásné jarní počasí a tak si říkám, jestli už jste uspořádali první letošní grilovačku. Kdo má zahradu a na ní gril, určitě ano.
-
Chřestové risotto
Je to tady, v obchodech už se objevily první svazečky chřestu, takže u milovníků této plodiny je chřestová sezóna oficiálně zahájena.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.