Chia pudink
Chia semínka jsou známá jako takzvaná superpotravina. To znamená, že obsahují spoustu vlákniny, vápníku, nenasycených mastných kyselin, minerály, vitamíny i bílkoviny. Zkrátka všechno, co je pro nás prospěšné.
Semínka šalvěje hispánské pomohou diabetikům snížit hladinu cukru, zahánějí pocit hladu a zabraňují stárnutí, protože zlepšují činnost mozku i srdce.
Seženete je prakticky všude, i v supermarketech. Buď jsou namíchaná v kaších či koktejlech, ale dají se koupit i samotná a v takovém případě je z nich výborný pudink.
lžíce chia semínek
bezlaktózové mléko
javorový sirup
ovoce
Jihlavská tanečnice Denisa Musilová popisuje, jak je jeho výroba jednoduchá a výsledek dobrý: „Semínka když se zalijí mlékem, tak nabobtnají a vznikne hustá hmota jako pudink. Nic nemixuju, jen přidám trochu javorového sirupu na oslazení a chutě jak kdo chce - vanilku, aby to bylo vanilkové, kakao, aby to bylo kakaové,“ usmívá se.
Chia pudink je potřeba vyzkoušet, v jakém poměru fungují semínka a tekutina. „Zatím, co se nejlépe osvědčilo, bylo na deset deka semínek půl litru tekutiny – tedy mléko a trochu javorového sirupu.“
Kromě chutí, které doporučovala Denisa Musilová, to mohou být i karob nebo čerstvé ovoce. A jak dlouho pudink houstne? Nejméně hodinu, ale i přes noc. „To záleží na mléku. Čím je tučnější, tím rychleji houstne. Já to dělám večer, že si ho připravím, namíchám a dám do ledničky a ještě to před spaním zkontroluju, jestli tam není potřeba přilít mléko. Ráno mám snídani nebo svačinu,“ dodává tanečnice.
Pudink se dá ozdobit i domácí marmeládou, ale v létě bude určitě nejlepší s čerstvým ovocem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.