Chia pudink

Chia semínka jsou známá jako takzvaná superpotravina. To znamená, že obsahují spoustu vlákniny, vápníku, nenasycených mastných kyselin, minerály, vitamíny i bílkoviny. Zkrátka všechno, co je pro nás prospěšné.

Semínka šalvěje hispánské pomohou diabetikům snížit hladinu cukru, zahánějí pocit hladu a zabraňují stárnutí, protože zlepšují činnost mozku i srdce.

Seženete je prakticky všude, i v supermarketech. Buď jsou namíchaná v kaších či koktejlech, ale dají se koupit i samotná a v takovém případě je z nich výborný pudink.

lžíce chia semínek

bezlaktózové mléko

javorový sirup

ovoce

Jihlavská tanečnice Denisa Musilová popisuje, jak je jeho výroba jednoduchá a výsledek dobrý: „Semínka když se zalijí mlékem, tak nabobtnají a vznikne hustá hmota jako pudink. Nic nemixuju, jen přidám trochu javorového sirupu na oslazení a chutě jak kdo chce - vanilku, aby to bylo vanilkové, kakao, aby to bylo kakaové,“ usmívá se.

Chia pudink je potřeba vyzkoušet, v jakém poměru fungují semínka a tekutina. „Zatím, co se nejlépe osvědčilo, bylo na deset deka semínek půl litru tekutiny – tedy mléko a trochu javorového sirupu.“

Kromě chutí, které doporučovala Denisa Musilová, to mohou být i karob nebo čerstvé ovoce. A jak dlouho pudink houstne? Nejméně hodinu, ale i přes noc. „To záleží na mléku. Čím je tučnější, tím rychleji houstne. Já to dělám večer, že si ho připravím, namíchám a dám do ledničky a ještě to před spaním zkontroluju, jestli tam není potřeba přilít mléko. Ráno mám snídani nebo svačinu,“ dodává tanečnice.

Pudink se dá ozdobit i domácí marmeládou, ale v létě bude určitě nejlepší s čerstvým ovocem. ​

autor: dak