Česnekový krém s kokosem
Ochutnali jste někdy pečený česnek? Je to velká lahůdka! A navíc nepálí, ani není tolik cítit. Dají se z něj dělat mnohé další dobroty a my si dnes dáme polévku.
Kromě česneku budeme potřebovat ještě plechovku kokosového krému, cibuli, 3 ciabatty - italské houstičky, pytlík mletých pražených mandlí a pažitku.
- 3 paličky česneku
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- 1 plechovka (400 ml) kokosového krému
- 100 g mletých pražených mandlí
- 3 ciabatty
- 250 ml mléka
- 500 ml vody
- pažitka
- sůl, pepř
Česnek se obvykle peče v celých paličkách, a to tak, že se jim seříznou špičky a paličky se pokapou olivovým olejem a lehce osolí. V rozpálené troubě na 180 °C takto necháme upéct tři paličky asi půl hodiny. Vnitřky stroužků pak budou úplně měkké a použitelné dál.
Mezitím si v hrnci rozpálíme lžíci oleje a necháme zesklovatět jednu cibuli nakrájenou na kostičky. Druhou výraznou chutí této polévky je kokosový krém. Otevřenou plechovku, která krásně voní, vmícháme a necháme prohřát.
Z ciabatt vezmeme střídku a natrhanou ji přidáme do polévky. Z paliček vytlačíme upečený česnek a také přihodíme do polévky. Nakonec ještě vysypeme pražené mandle, vlijeme čtvrt litru mléka a půl litru vody a povaříme.
Hotovou polévku dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme tyčovým mixérem. Bílý voňavý krém na talíři ozdobíme pažitkou a můžeme podávat.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.