Celerové pyré a bylinková krusta s piniovými oříšky

Na sváteční stůl se vždycky hodí pokrmy vylepšit detaily, které v kuchyni běžně nepoužíváme, ale na talíři vypadají efektně a doplňují chuť vytvořeného pokrmu. 

Dejme tomu, že si připravíte jehněčí nebo šťavnatou vepřovou pečínku, nebo klidně i libovolný zeleninový chod.

K tomu všemu můžete přidat celerové pyré a přílohu ozdobit bylinkovo-strouhankovou krustou. Takové věci ovládá Michal Seknička z jihlavské střední odborné školy služeb.

1 menší celerovou bulvu

200 ml mléka

sůl

„Celer nakrájíte na kostičky, trošku orestujete na másle, zalejete mlékem a rozvaříte na kaši. Osolíte, rozmixujete a máte to hotové,“ usmívá se Michal.

Pyré se efektně přidá k servírovanému jídlu, a jak už jsme říkali, přílohu dozdobí bylinková krusta. Jediné, co je na ni potřeba sehnat, jsou piniové oříšky. Mívají je ve zdravých výživách, ale i v biokoutcích supermarketů. Pinie se dají běžně nahradit mandlemi. Dál už s krustou není moc práce.

40g piniových oříšků

lžíce strouhanky

hrst nasekaných bylinek

„Opražíte piniové oříšky na suché pánvi dohněda, sundáte je, nasekáte je nožem, přidáte do toho strouhanku, nasekané bylinky, také je opražíte nasucho. Nakonec do toho přidáte opražené piniové oříšky a promícháte,“ popisuje mladý kuchař. Bylinkovou krustou posypeme přílohu či zeleninu a hlavní chod získá mnoho plusových bodů.

autor: dak