Brownies s brusinkami

Čokoládová buchta je oblíbená věc, chutná závislákům na čokoládě v dětském věku, ale i většině dospělých. Často je pečeme a receptů existuje mnoho, takže se dají pěkně obměňovat a střídat. Jedním z oblíbených je recept na americké brownies, které se i jmenují podle tmavě hnědé barvy. Pekli jsme je tu klasické bez ničeho, s burákovým máslem, s arašídy a tentokrát si brownies dáme s brusinkami.

Ingredience
  • 6 vajec
  • 500 g cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 150 g čokolády
  • 180 g másla
  • 100 g sušených brusinek

Dělá je tak Matěj Papáček ze žďárského Bistra pod lampou. „Kouzlo je v tom, že tam dáte spoustu cukru, hodně vajec a čokolády a málo mouky. Tam se dává na půl kila cukru jenom sto gramů mouky, ta mouka je tam vlastně jen takové nutné pojivo. Takže 6 vajec, půl kila cukru, sto gramů mouky, asi 150 gramů čokolády a dá se tam dát sušené i čerstvé ovoce, lepší je sušené. Já mám brownies se sušenými brusinkami, které se dají rovnou do těsta. Je to pak takové  hezké překvapení, že kousnete do těsta a v něm je kyselá šťavnatá chuť té brusinky. A další kouzlo je v tom, že na rozdíl od české buchty se brownies nedopékají do sucha, ale nechají se hezky vláčné. A jak je tam spousta cukru, tak ta krusta zakřupne, zkaramelizuje, a vevnitř je to vláčné těstíčko,“ rozplývá se mladý kuchař.

Půl hodina pečení by měla stačit, záleží na troubě i velikosti vašeho plechu. Propečenost vyzkoušejte špejlí. Když jsou hotové, tak vytáhneme z trouby, necháme vychladnout nakrájíme brownies na čtverečky nebo trojúhelníky a podáváme.

 

autor: dak

Související