Od bobu až po tabulku. Na okraji třebíčského Zámostí vzniká kvalitní čokoláda

Ochutnej Třebíč! Pod tímto názvem chce město nalákat místní obyvatele, ale především turisty na domácí výrobce potravin a nápojů. 

V nabídce jsou bramborové pekáče, židovské cukroví, whisky, zákusky či chléb, ale také čokoláda! Malou výrobnu čokolády najdete na kraji Židovského města. Její majitel Tomáš Lampíř vyrábí čokoládu způsobem, kterému se říká od bobu až po tabulku, anglicky bean-to-bar. 

Tomáš Lampíř pochází z Třebíče. V Praze vystudoval ekonomii, ale pak se s manželkou rozhodli vrátit se do rodného města. K výrobě čokolády později přidali i čokoládový likér, čokovíno a plněné pralinky.

Z tropů do Třebíče

Výroba začíná u kvalitních kakaových bobů. „Kakaovník je citlivý, náročný na klimatické podmínky, musí mít velké teplo, velké vlhko ty jednotlivé země mají různé charakteristiky, třeba boby z Madagaskaru, to je ostrov, kde je i fauna a flóra, tak i ty boby jsou specifické a nezaměnitelné, takové do kysela. Kakaovník vždycky roste v symbióze s jinými rostlinami, s banánovníkem nebo kokosovou palmou,“ vysvětluje výrobce čokolády, proč se kakaovníky vyskytují jen v tropech – v Karibiku, nebo v afrických zemích.

Od bobu po tabulku

Kakaové boby se přivezou v šedesátikilových jutových pytlech. Musejí se přebrat, nadrtit, vzduchem odstranit slupky a teprve drť se mele v kamenných mlýnech. Třením se mění v tekutou čokoládu. 

„To je chvíle, kdy se formuje recept, přidává se cukr, sušené mléko do mléčné čokolády a podobně,“ říká dále Tomáš Lampíř. Sám nejraději zkouší kombinovat chutě a vymýšlet netradiční čokolády. 

Kakaový bob totiž unese téměř všechno. „Máme čokoládu s vincentkou, konopnou, s baobabem, z toho stromu je to prášek z plodu. Má takovou kyselkavou chuť, zdá se mi, že se to dobře doplňuje. Zkusil jsem i sušené pomeranče, mandarinky, takovou středomořskou chuť,“ dodává.

Svou vlastní čokoládu má rád, i když dává přednost těm s vysokým procentem obsahu kakaa. „Nejradši bych dělal jenom ty, ale musím brát ohled na zákazníky a dělat i nějaké ty sladké,“ směje se Tomáš Lampíř.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.