Brambory s česnekem a sádlem
Taťána Nečasová z Dobrůtek z Vysočiny ví velmi dobře, jak vařívaly naše babičky, protože tradičním vařením a surovinami se zabývá dennodenně. Chudé rodiny dříve nemívaly mnoho zdrojů – vlastní brambory a zelenina, možná nějaké sádlo, které bylo jediným tukem v domácnostech, kdepak oleje nebo přemíra tuků na smažení či pečení.
A tak má pro nás recept našich babiček a prababiček, který byl dostupný všem.
1,5 kg brambor
3-4 stroužky česneku
Sůl
Sádlo
(dle chuti bylinky, koření, houby…)
„Tento recept je velmi jednoduchý, pekáček si vymažeme sádlem a vyložíme na tenké plátky nakrájenými syrovými bramborami. Mohou být i se slupkou, pokud je slupka v pořádku. Tuto vrstvu nasolíme a pak na ně vymačkáme česnek. Navrstvíme další vrstvu brambor a opakujeme třikrát až čtyřikrát, až máme pekáček plný. Brambory pustí šťávu a nejprve se v troubě dusí a potom se propečou a udělají krásnou krustičku,“ láká Taťána Nečasová.
Brambory můžeme podle svých možností a chutí proložit i houbami, majoránkou nebo kořením.
Já bych navrhla i sýr nebo bylinky, anebo slaninu, to už ale kuchyni našich babiček příliš připomínat nebude. My totiž máme úplně jiné možnosti a daleko větší výběr. Jednou za čas ale vůbec neškodí připomenout si, že v jednoduchosti je krása.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.