Bramborový krém

Jestli polévky vaříte rádi a často, bude vám možná hodit dnešní tip. Je to bramboračka, která se dělá trošičku jinak a přitom je pořád jednoduchá. Navíc ji pak můžete rodině naservírovat jako úplně nový chod.

Ingredience
  • 4 velké brambory
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 1 řapíkatý celer
  • 500 ml vývaru + voda
  • 100 ml smetany
  • muškátový květ
  • sůl, pepř

Recept na bramborový krém mám od Davida Bodláka z Náměště nad Oslavou, který vaří v Brně: „Začneme tím, že orestujeme na oleji cibuli, přidáme tam kořenovou zeleninu, řapíkatý celer, to všechno orestujeme, aby to pustilo barvu. Potom tam přidáme brambory, muškátový květ, pepř, sůl a zalijeme vývarem. Pak tam přilejme smetanu a všechno to podusíme. Až jsou brambory měkké, tak polévku rozmixujeme a můžeme podávat. Je to strašně jednoduché.“

Bramborový krém obvykle řapíkatý celer neobsahuje. David Bodlák říká, že ho stačí opravdu jen malá troška, aby chuťově zůstaly dominantní brambory. „Ten celer a kořenová zelenina se přidávají spíš kvůli té chuti a vůni, řapík hlavně kvůli vůni," dodává.

Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a na závěr ji můžeme dozdobit několika kousky uzeného lososa a sekanou petrželkou.

autor: dak