Bramborový krém
Jestli polévky vaříte rádi a často, bude vám možná hodit dnešní tip. Je to bramboračka, která se dělá trošičku jinak a přitom je pořád jednoduchá. Navíc ji pak můžete rodině naservírovat jako úplně nový chod.
- 4 velké brambory
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- 1 řapíkatý celer
- 500 ml vývaru + voda
- 100 ml smetany
- muškátový květ
- sůl, pepř
Recept na bramborový krém mám od Davida Bodláka z Náměště nad Oslavou, který vaří v Brně: „Začneme tím, že orestujeme na oleji cibuli, přidáme tam kořenovou zeleninu, řapíkatý celer, to všechno orestujeme, aby to pustilo barvu. Potom tam přidáme brambory, muškátový květ, pepř, sůl a zalijeme vývarem. Pak tam přilejme smetanu a všechno to podusíme. Až jsou brambory měkké, tak polévku rozmixujeme a můžeme podávat. Je to strašně jednoduché.“
Bramborový krém obvykle řapíkatý celer neobsahuje. David Bodlák říká, že ho stačí opravdu jen malá troška, aby chuťově zůstaly dominantní brambory. „Ten celer a kořenová zelenina se přidávají spíš kvůli té chuti a vůni, řapík hlavně kvůli vůni," dodává.
Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a na závěr ji můžeme dozdobit několika kousky uzeného lososa a sekanou petrželkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.