Bramborové rohlíčky s houbovou náplní

Bramborové těsto je nejen velmi dobré, ale taky univerzální. Už jsme z něj pekli, vařili, smažili a to nasladko i naslano.

Ingredience
  • Bramborové těsto:
  • 1 kg brambor
  • 120 g hrubé mouky
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • Náplň:
  • 1 cibule
  • 150 g sušených hub nebo 300 g čerstvých
  • máslo na osmažení
  • sůl, pepř
  • mletý kmín
  • vajíčko a strouhanka na obalení

I dnešní dobrota bude slaná, protože si z bramborového těsta uděláme rohlíčky, které naplníme houbami.

Pokud nechcete použít kupované bramborové těsto, pak je potřeba počítat s trochou času navíc pro výrobu domácího těsta. Na kilo brambor, které uvaříme doměkka, budeme potřebovat 12 deka hrubé mouky, 1 žloutek a lžíci másla.

Po vychladnutí brambory rozšťoucháme a všechno prohněteme, dokud nemá těsto správnou konzistenci. Pak si na másle osmažíme cibuli a přidáme předem namočené sušené houby. Mají intenzivnější chuť i vůni, než houby čerstvé, proto jich stačí asi 15 až 20 deka. Až budou v létě houby čerstvé, těch dáme více, aspoň dvakrát tolik, protože se z nich odpaří hodně vody.

Přidáme sůl, pepř a mletý kmín a důkladně promícháme. Z bramborového těsta, které si rozválíme do kruhu, nakrájíme dílky, jako když se krájí pizza a každý u širšího okraje naplníme lžičkou houbové náplně.

Zatočíme, obalíme ve vajíčku a strouhance a nakonec ještě osmažíme. Rohlíčky se hodí k večeři nebo jako pohoštění k víkendovému posezení s pivem či vínem.

autor: dak

Související

  • Tvarohové knedlíky s ovocem

    Venku je pořád tmavo a chladno a určitě se nám všem stýská po létě. Jednou z možností, jak si léto připomenout, je dát si nějaké typické letní jídlo.

  • Arašídové máslo v kuchyni

    Arašídové máslo mi dlouho připadalo jako trochu divná věc, kterou se cpou hlavně americké děti ve filmech.