Bramborové rohlíčky s houbovou náplní
Bramborové těsto je nejen velmi dobré, ale taky univerzální. Už jsme z něj pekli, vařili, smažili a to nasladko i naslano.
- Bramborové těsto:
- 1 kg brambor
- 120 g hrubé mouky
- 1 žloutek
- 1 lžíce másla
- sůl
- Náplň:
- 1 cibule
- 150 g sušených hub nebo 300 g čerstvých
- máslo na osmažení
- sůl, pepř
- mletý kmín
- vajíčko a strouhanka na obalení
I dnešní dobrota bude slaná, protože si z bramborového těsta uděláme rohlíčky, které naplníme houbami.
Pokud nechcete použít kupované bramborové těsto, pak je potřeba počítat s trochou času navíc pro výrobu domácího těsta. Na kilo brambor, které uvaříme doměkka, budeme potřebovat 12 deka hrubé mouky, 1 žloutek a lžíci másla.
Po vychladnutí brambory rozšťoucháme a všechno prohněteme, dokud nemá těsto správnou konzistenci. Pak si na másle osmažíme cibuli a přidáme předem namočené sušené houby. Mají intenzivnější chuť i vůni, než houby čerstvé, proto jich stačí asi 15 až 20 deka. Až budou v létě houby čerstvé, těch dáme více, aspoň dvakrát tolik, protože se z nich odpaří hodně vody.
Přidáme sůl, pepř a mletý kmín a důkladně promícháme. Z bramborového těsta, které si rozválíme do kruhu, nakrájíme dílky, jako když se krájí pizza a každý u širšího okraje naplníme lžičkou houbové náplně.
Zatočíme, obalíme ve vajíčku a strouhance a nakonec ještě osmažíme. Rohlíčky se hodí k večeři nebo jako pohoštění k víkendovému posezení s pivem či vínem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka