Bramborové placky s povidly

Na bramborových hodech jsou často v nabídce bramborové placky, které dělávaly naše babičky. I Petr Hladík, který vaří na Turistické chatě Studnice, si zavzpomínal, že se každý podzim u babičky linula vůně pekáčků neboli bramborových placek pečených na plotně. Recept je podle něj velice jednoduchý.

„Potřebujeme 2 kila vychlazených vařených brambor a nastrouhají se na hrubém struhadle. K tomu se přidá půl kila hladké mouky a půl kila polohrubé mouky a dobře se promíchají,“ říká kuchař.

Z těsta se potom vyválí tenká placka, jen pár milimetrů a placky se pečou na sucho nejlépe na plotně. Kdo nemá klasická kamna, může je upéct klidně na pánvi.

„Když se na plackách vytvoří puchýřky, jsou hotové.“ Pak se dají upravit na slano se sádlem a s česnekem a nebo na sladko s borůvkami a zakysanou smetanou, v létě s jahodami a v zimě s povidly a přelité medem. Tato možnost je snad ta nejlepší.