Bramborové myši se zeleninou

Brambory pečené se sýrem a česnekem

Když se na konci léta objeví nové brambory a ještě nějakou dobu chutnají naprosto božsky, pokaždé se snažím je neškrábat a vařit nebo péct i se slupkou, protože právě tak chutnají nejlépe.

1 kg nových brambor

2 mrkve

1 petržel

další zelenina podle chuti

bylinky

400 ml smetany na vaření

Určitě znáte klasické české pečené brambory s česnekem, kterým se mnohde říká myši. Takové myši, z brambor ve slupce nakrájených jen na podélné čtvrtky, stačí pokapat olejem a poházet na ně prolisovaný česnek.

Vylepšit se dají třeba nastrouhaným sýrem nebo zálivkou z husté šlehačky.

Když úplně stejně nakrájené brambory zkombinujete se zeleninou, která se peče přibližně stejně dlouho – tedy skutečně dost dlouho, alespoň hodinu, pak je oběd z několika rozmanitých chutí velmi jednoduchý.

Do vymazaného pekáčku poklademe dílky brambor, a mezi ně poházíme oloupanou a nakrájenou mrkev a petržel. Chceme-li využít další sezónní zeleninu – dýni, přidáme ji k ostatním druhům později. Podobně můžeme zapékat cuketu, cibuli, papriku, brokolici i květák nebo pórek. Všechno s bylinkami a trochou smetany dokonale měkké nakonec chutná jako nějaký královský pokrm.