Bramborové myši se zeleninou
Když se na konci léta objeví nové brambory a ještě nějakou dobu chutnají naprosto božsky, pokaždé se snažím je neškrábat a vařit nebo péct i se slupkou, protože právě tak chutnají nejlépe.
1 kg nových brambor
2 mrkve
1 petržel
další zelenina podle chuti
bylinky
400 ml smetany na vaření
Určitě znáte klasické české pečené brambory s česnekem, kterým se mnohde říká myši. Takové myši, z brambor ve slupce nakrájených jen na podélné čtvrtky, stačí pokapat olejem a poházet na ně prolisovaný česnek.
Vylepšit se dají třeba nastrouhaným sýrem nebo zálivkou z husté šlehačky.
Když úplně stejně nakrájené brambory zkombinujete se zeleninou, která se peče přibližně stejně dlouho – tedy skutečně dost dlouho, alespoň hodinu, pak je oběd z několika rozmanitých chutí velmi jednoduchý.
Do vymazaného pekáčku poklademe dílky brambor, a mezi ně poházíme oloupanou a nakrájenou mrkev a petržel. Chceme-li využít další sezónní zeleninu – dýni, přidáme ji k ostatním druhům později. Podobně můžeme zapékat cuketu, cibuli, papriku, brokolici i květák nebo pórek. Všechno s bylinkami a trochou smetany dokonale měkké nakonec chutná jako nějaký královský pokrm.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.