Bramborová paštika

Když je řeč o paštice, představím si něco velmi lahodného, obvykle vyrobeného z jater, masa, bůčku a jiných masových dobrot. 

Že mohou být hlavní složkou paštiky brambory, s tím se naopak tak často nesetkáváme. Ovšem podle slov paní Drahoslavy Horké by zřejmě byla chyba bramborovou paštiku nevyzkoušet. Poslechněte si, jak je dobrá, navíc ještě do ní zpracujeme zbylé kousky masa a má i další výhody.

Ingredience
  • 1 kg vařených brambor
  • 400 g (ale i více) špeku, slaniny, masa, dle chuti
  • 8 stroužků česneku 
  • 6 vajec
  • 200 g hrubé krupice
  • 1 dl mléka
  • sůl, pepř a majoránka
  • sádlo na vymazání

„Dá se jíst teplá i studená, když vám zbydou škvarky nebo pečené i vařené maso, nebo cokoliv vám zbude od masa. Uvaříte si brambory, nastrouháte si je najemno, dáte k nim to maso, kolik, to je podle chuti. Přidáte hrubou krupici, vajíčko, zalijete to mlékem a dáte tam i česnek a majoránku. Zpracujete do ani moc hustého, ani moc řídkého těsta, položíte na plech a upečete. K tomu se dá podávat kysané zelí, nebo cokoli jiného. Je to hotové za chvilku, chutná to úžasně a nejlepší je to studené ke svačině – dáte si paštiku do dózičky, vezmete s sebou a je to lepší než nějaký hamburger,“ chválí paní Horká.

Paštika z brambor a masa se dá upéct i v pekáčku vymazaném sádlem, v troubě rozpálené na 180 stupňů asi tři čtvrtě hodiny.  Jakou potom k paštice zvolíme přílohu, zda zelí nebo zeleninový salát, kupu čerstvých rajčat nebo ještě úplně něco jiného, to nechám na vás. 

Související

  • Kopretina v trávě

    Že ke každému obědu nemusí být maso, to věděli už naši předkové a dost možná se takto budou stravovat i naše vnoučata. 

  • Bylinková omeleta

    Nadšení z jarní čerstvě zelené barvy v kuchyni u mě nepolevuje, a tak stále hledám jídla, kam by se dala hodit hrst, nebo i více hrstí zelených bylinek. 

  • Utopené karbanátky

    Pikantní pohoštění na setkání všeho druhu – to jsou utopenci. A teď si představte, že je někdo vylepší a povýší na úplně jinou úroveň.