Bramborová omeleta na pivu

Největší audioportál na českém internetu

Bramborová omeleta, ilustrační foto | Foto: Mirka Kuntzmannová, Český rozhlas

Bramborová omeleta na pivu

Dnes to bude rychlovka, dáme si omeletu z brambor, vajec a klobás, ale přidáme i dobré tmavé pivo.

Ingredience
  • 500 g brambor
  • 300 ml tmavého piva
  • 2 cibule
  • 2 pikantní klobásy
  • 2 stroužky česneku
  • 6 vajec
  • petržel
  • sůl, pepř

Abychom dlouho nečekali, potřebujeme, aby se nám co nejdříve nahřála trouba na 200 stupňů. Pak si oloupeme asi půl kila brambor a nakrájíme je na tenčí plátky. Vyskládáme do pekáčku pomazaného olejem a osolíme. Nameleme na ně také čerstvý pepř z mlýnku a zalijeme třemi deci tmavého piva, může být i silnější, třináctistupňové.

Brambory pečeme do změknutí, a mezitím krájíme další suroviny – na kolečka 2 cibule a 2 ostřejší klobásy. Pokud ostré nemusíte, klidně vyberte i libovější klobásu šunkovou.

Na velké pánvi obojí orestujeme na trošce oleje a přidáme prolisovaný česnek. Ten se rychle rozvoní, takže pak hned vytáhneme všechno z pánve a přendáme do mísy. Přidáme brambory z pekáčku, rozklepneme na to 6 vajec a všechno promícháme. Teď můžeme vrátit do pánve a opéct na slabším plameni. Podáváme sypané nadrobno nakrájenou petrželkou.

autor: dak

Související

  • Bylinková omeleta

    Nadšení z jarní čerstvě zelené barvy v kuchyni u mě nepolevuje, a tak stále hledám jídla, kam by se dala hodit hrst, nebo i více hrstí zelených bylinek. 

  • Toustová omeleta

    Každý, kdo má doma potomka nebo vnuka ve vývinu, v takové té fázi, kdy rostou nejrychleji a také toho nejvíce snědí, určitě dobře zná to zoufalství kuchařů.

  • Omeleta se zeleninou

    Někdy je dobré uvařit si vlastní domácí jídlo, které nám chutná a současně je velmi rychle hotové. Omeleta mezi ně rozhodně patří. Přidat do ní můžeme od slaniny př...

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.