Bouillabaisse neboli bujabéza je typická francouzská rybí polévka

Kdo uvidí název proslulé francouzské polévky napsaný, tak možná ani nebude vědět, jak se těžké slovo bouillabaise vlastně čte.

Pokud jste ale s dětmi četli příběhy o Harry Potterovi, tam už je bujabéza napsaná pěkně česky.

Bouillabaisse je polévka s dlouhou historií, kterou shrnuje šéfkuchař a kapitán národního týmu kuchařů Jan Horký: „Rybáři kdysi dávno bývali na moři celé dny, a lovili velké ryby, aby je prodali. V síti jim ale zůstaly i malé ryby - štítníci, mořští jazyci, malé tresky i mořští vlci. A ty všechny házeli do velkého hrnce i s brambory, a tam se jim to vařilo třeba celý den.“

Ve vodě plavaly rybí hlavy, ocasy, kosti i kůže.

Dnes ale chceme, aby byla polévka chutná a hezká i na pohled, a proto se do vývaru, který se dělá nejdříve, přidávají kousky celých ryb.

asi 1,5 kg směsi ryb (pstruh lososovitý, losos, treska, tilápie, mořský vlk aspod.)

4-5 mušlí svatého Jakuba (nebo krevet)

1 velká cibule

700 g drobných brambor

10 -12 cherry rajčat

velký svazek čerstvého tymiánu, 2 bobkové listy,

petrželka, tj. bouquet garni

citronová šťáva

sůl

cayenský pepř

lžíce másla

lžíce domácí majonézy na porci

„Požijeme kousky lososovitého pstruha, kousky lososa a mušle svatého Jakuba,“ radí Jan Horký. Mušle svatého Jakuba jsou hodně drahé, můžeme je nahradit krevetami nebo přidat další druhy ryb, měli bychom mít nejméně tři druhy, ale klidně více.

Ryby a části ryb se vaří s cibulí, tymiánem, bobkovým listem a snítkou petržele třicet minut. Kuchaři mají vyzkoušeno, že na rozdíl třeba od hovězího masa, kdy je vývar čím dál silnější, ryby po půlhodině více chuti už nepustí. Připravíme si cherry rajčátka a citrón.

Vývar scedíme, vybereme celé kusy rybího masa a uvaříme v něm ve slupce co nejmenší brambory. Zbytek polévky se dělá na hluboké pánvi na másle: „Poklademe kousky ryb na pánev, ale nesmí se s nimi hýbat. Potom je otočíme a zase opečeme z druhé strany, a v té chvíli, kdy je otočíme, přidáme do pánve rajčata,“ říká dále kuchař.

Na opečené ryby a rajčata nalijeme vývar s bramborami a necháme asi minutu povařit, aby se prolnuly chutě. Dosolíme a opepříme.

Na závěr zakápneme citrónovou šťávu a až do talíře přidáme lžíci domácí majonézy. Je to hodně práce, ale výsledek stojí za to.