Lívance s tvarohem a ovocem
Zlákalo mě pořídit si pár lahviček s ochucenými za studena lisovanými oleji, protože jsou nesmírně zdravé a v pár kapkách je i spousta chuti.
Jenže, k čemu je vlastně použít? Bylo potřeba trochu zapátrat, zkoušet a ochutnávat. Makový olej se dá třeba přidat do obilných kaší, chuť máku totiž ke sladkému dobře jde. Řepkový olej lisovaný za studena je velmi dobrý do zálivky na salát a lněný olej se výborně hodí do tvarohové směsi na lívance.
200 g hladké mouky
50 g cukru
2 vejce
250 ml mléka
1 lžíce másla
půl kostky droždí
olej na smažení
Tvarohová směs
250 g měkkého tvarohu
ovoce - čerstvé nebo kompotované
kousek hořké čokolády
3 lžičky lněného oleje
hrst oříšků nebo mandlí dle chuti
Připravíme si kynuté těsto na lívance – čtvrt litru mléka promícháme s dvěma vajíčky, lžící rozpuštěného másla a polovinou kostky droždí. Vlijeme do misky, kde jsme předtím smíchali dvě stě gramů hladké mouky s pěti deky cukru, promícháme a necháme vykynout.
Zatímco těsto kyne, nachystáme si balíček tvarohu, promícháme jej s ovocem, které máme buď doma čerstvé, nebo necháme okapat kompotované, přistrouhneme trochu hořké čokolády a oříšky, jaké nám chutnají, nebo třeba i podrcené mandle.
A teď to nejdůležitější – tři lžičky oleje z lněných semínek, aby tvaroh krásně zjemnil a propojil se s ovocem. Lívance pak osmažíme na trošce oleje do jemně sametova.
Na talíř na každý lívanec navrstvíme trochu tvarohové směsi a dosladíme například javorovým sirupem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.