Lívance s tvarohem a ovocem

Zlákalo mě pořídit si pár lahviček s ochucenými za studena lisovanými oleji, protože jsou nesmírně zdravé a v pár kapkách je i spousta chuti.

Jenže, k čemu je vlastně použít? Bylo potřeba trochu zapátrat, zkoušet a ochutnávat. Makový olej se dá třeba přidat do obilných kaší, chuť máku totiž ke sladkému dobře jde. Řepkový olej lisovaný za studena je velmi dobrý do zálivky na salát a lněný olej se výborně hodí do tvarohové směsi na lívance.

200 g hladké mouky

50 g cukru

2 vejce

250 ml mléka

1 lžíce másla

půl kostky droždí

olej na smažení

Tvarohová směs

250 g měkkého tvarohu

ovoce - čerstvé nebo kompotované

kousek hořké čokolády

3 lžičky lněného oleje

hrst oříšků nebo mandlí dle chuti

Připravíme si kynuté těsto na lívance – čtvrt litru mléka promícháme s dvěma vajíčky, lžící rozpuštěného másla a polovinou kostky droždí. Vlijeme do misky, kde jsme předtím smíchali dvě stě gramů hladké mouky s pěti deky cukru, promícháme a necháme vykynout.

Zatímco těsto kyne, nachystáme si balíček tvarohu, promícháme jej s ovocem, které máme buď doma čerstvé, nebo necháme okapat kompotované, přistrouhneme trochu hořké čokolády a oříšky, jaké nám chutnají, nebo třeba i podrcené mandle.

A teď to nejdůležitější – tři lžičky oleje z lněných semínek, aby tvaroh krásně zjemnil a propojil se s ovocem. Lívance pak osmažíme na trošce oleje do jemně sametova.

Na talíř na každý lívanec navrstvíme trochu tvarohové směsi a dosladíme například javorovým sirupem.

autor: dak