Bezinkový likér
Dnes máme připravenou dobrotu, která se užívá jen v malém množství a jako lék, i když jde o alkoholický likér. Když kvete černý bez, dá se z něj dělat všechno možné – nasušit bylinku, vyrobit bezovou limonádu nebo sirup, osmažit jako řízek a tak dále. Když potom bezinky dozrají, můžeme pokračovat.
Malé černé kuličky dají vzniknout moc dobrému sladkému likéru, který si vyrábějí i ženy z Domova pro seniory v Náměšti nad Oslavou. Jak při tom postupují, nám prozradila terapeutka Eva Gotthardová. „Nejvíce práce je s jejich obíráním, protože jsou malinké, ale pak už to jde snáz.“
Potřebujeme:
2 litry bezinkových kuliček
1 litr vody
0,75 – 1kg cukru
2 lžičky mleté kávy
2 vanilkové cukry
½ litru rumu
Obrané kuličky opereme a povaříme asi 15 minut v jednom litru vody. Přecedíme a vymačkáme co nejvíce šťávy. Přidáme cukr a opět vaříme ještě pět minut.
Do třetice zasypeme dvěma lžičkami mleté kávy a smícháme se dvěma vanilkovými cukry a necháme přejít varem. Do zchladlého nápoje úplně nakonec přidáme půl litru rumu. „Likér užíváme jako lék,“ usmívá se Eva Gotthardová. To je ta nejlepší rada na závěr – čili žádné obři sklenice, ale malá štamprlička a pěkně s mírou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.