Batátové pyré s uzeným lososem na bukových pilinách a smetanovou espumou

Batáty jsou sladké brambory, které můžeme v kuchyni využívat mnohem víc, než jsme to doposud zkoušeli. Přiznejme si to. Takové pyré z batátů má výraznou chuť a není těžké. V restauraci Nika Atrium v Jihlavě je můžete ochutnat v rámci Grand restaurant festivalu, kde je do degustačního menu připravuje Petr Šebek.

„Batátové pyré, to jsou nasládlé brambory naoranžovělé barvy,“ říká správně kuchař. Uvaříme je stejně jako normální brambory ve slané vodě, dokonce je můžeme i smíchat půl napůl. Když jsou uvařené, rozmixujeme je s trochou smetany a másla a můžeme dochutit lístky tymiánu. K pyré dostanete speciálně připraveného i podávaného lososa: „Na to pyré se položí losos vyuzený ve studeném kouři na bukových pilinách a podává se pod speciálním skleněným poklopem v kouři. Je to přelité smetanovou espumou s divokým kořením,“ láká Petr Šebek.

Vida, opět se setkáváme s espumou. Teplá omáčka ze svařené smetany a nového koření s pepřem se nechá ve speciální láhvi s bombičkou našlehat najemno a podává se k rybě a pyré.

Zatímco na zmrzlinový dezert vám stačí obyčejná šlehačková láhev, tady by vám nestačila. Servírujeme totiž teplou omáčku, a tak podle Petra Šebka potřebujeme termo láhev pro teplou kuchyni. I ta se ale dá sehnat. A zase známe pár nových specialit, kterými můžeme obohatit své chuťové buňky.

Čtěte také

autor: dak