Banánové rohlíčky

Jsou to prý tak skvělé rohlíčky, že je naše posluchačka paní Jana ze Studence peče hned z trojnásobné dávky.

Popsala mi, jak se pečou, jsou skvělé mezi různými vánočními druhy, ale třeba ke mně se zatím nedostaly, takže je budu muset rozhodně zkusit. A jak se pečou?

Ingredience
  • 170 g sádla
  • 170 g moučkového cukru
  • 280 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • povidla nebo džem na slepení
  • Na náplň:
  • 400 ml mléka
  • 1 banánový pudink
  • 1 žloutek
  • 120 g cukru
  • 250 g másla
  • rozpuštěná čokoláda

„To se upečou rohlíčky, slepují se povidly nebo džemem, nahoru se uvaří banánový pudink, jenom ve čtyřech stech mililitrech mléka, aby byl takový hutnější. Pak se to smíchá s cukrem a máslem podle chuti. Z toho se udělá spirála a nakonec se to ještě ponoří do čokolády. Jsou strašně dobré, všem chutnají,“ říká Jana. 

Takže ze 17 dkg sádla a stejného množství cukru, 28 dkg hladké mouky, vajíčka a dvou lžic kakaa vyrobíme těsto, které rozválíme, vykrájíme rohlíčky a ty upečeme. Necháme vychladnout, slepíme povidly nebo džemem, záleží na tom, co máte raději, a pustíme se do banánové náplně. 

Pudink uvaříme jen ve čtyřech deci mléka, osladíme podle chuti a do vlažného vmícháme celé máslo a jeden žloutek. Hustou směsí přes cukrářský sáček spirálkou ozdobíme rohlíčky a nakonec je vezmeme, otočíme vzhůru nohama a banánovou spirálu ponoříme do rozpuštěné čokolády. 

Pudink se dá vyzkoušet i karamelový nebo jiné chuti, ale to už pak nebudou banánové rohlíčky, i když budou určitě stejně skvělé.

autor: dak

Související

  • Vanilkové rohlíčky bez cukru

    Diabetik to má těžké. Vánoce si bez cukru, sladkých dobrot a kalorických náloží neumíme udělat, ale vlastně ani představit. Co s tím, když je pro vás cukr nežádoucí?

  • Tatrankové rohlíčky

    Do sbírky receptů na vánoční cukroví může docela určitě přibýt i ten dnešní, který mi dala humpolecká cukrářka Bára Lamačová.

  • Bramborové rohlíčky s houbovou náplní

    Bramborové těsto je nejen velmi dobré, ale taky univerzální. Už jsme z něj pekli, vařili, smažili a to nasladko i naslano.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.