Balzamikový krém

Máme doma dvě malé lahvičky tmavého obsahu, kterými dochucujeme saláty. Balzamikový ocet má přesně tu správnou kyselost a výraznou chuť, která se k salátům hodí.

Když jsem se však setkala s podobným názvem, ale jinou chutí mnohem hustšího balzamikového krému, pátrala jsem po tom, jak se vyrábí.

Sice jednoduše, i když poněkud zdlouhavě, prozradila mi Aneta Hlávková z Jihlavy: „Vlijete si balsamikový ocet do hrnce a odpařujete na mírném plameni tak dlouho, dokud nevznikne tady ten krém. Vlastně se odpaří veškerá voda z toho octa a výsledkem je hustý krém. Dělají se taky s příchutěmi, já mám třeba nejradši s fíkem, protože vám salát trochu i osladí, ale dělají třeba i s lesním ovocem a další příchutě, které se dají dát i na dezerty.“

Ano, lehce nasládlý balsamikový krém s nějakou příchutí je vhodný nejen na saláty, do středomořské kuchyně, ale skvěle se hodí i jako součást marinád na bůček či grilované maso nebo dokonce do moučníku!

Dá se přidat do těsta na dorty, ale můžete s nimi i marinovat bůček, stačí si vybrat vhodnou příchuť balzamikového krému. Jsou k mání i hotové v obchodě, ale domácí příprava má několik výhod: „Když si to uděláte doma, tak víte, kolik toho spotřebujete a taky víte, že v tom nemáte žádné konzervanty,“ říká dále Aneta.

1 kg kuřecích křídel

6 lžic balzamikového krému

3 lžičky kečupu

2 lžíce dijonské hořčice

5 lžic olivového oleje

2 lžíce nasekaných bylinek

3 stroužky česneku

Fajnšmekři, tedy milovníci dobrého jídla už mohou pomalu žhavit sporáky na odpaření octa, a já vám mezitím přidám jeden tip – balsamikový krém smícháme s olivovým olejem, dijonskou hořčicí, kapkou kečupu, bylinkami a prolisovaným česnekem a máme marinádu na kuřecí křídla na grilu.

autor: dak