Balkánský sýr stokrát jinak

S balkánským sýrem jsem se poprvé setkala v šopském salátu – malé velmi slané bílé kousky výtečně doplňovaly chuť zeleniny v salátu. Tento sýr je ale použitelný v obrovské škále jídel a zdaleka se nemusíme omezovat jen na pokrmy v syrovém stavu.

Technolog mlékárny Polná Miloš Kvasnička nedá na sýr balkánského typu dopustit v teplé kuchyni: „My ho doma používáme téměř do poloviny jídel. On se hodí i k masům, když je zapékáte. Pečete maso, obložíte ho zeleninou, například kořenovou a k tomu balkánský sýr, tak okamžitě to maso dostává novou chuť. Totéž platí pro dochucení polévky. Stačí do rajské polévky nastrouhat balkánský sýr a už nemusíte ani solit.“

Zapečená masa a polévky zkuste příště doladit za pomoci balkánského sýra, uvidíte tu změnu, ale pozor, se solí velmi opatrně nebo raději vůbec ne, on to ten sýr zvládne všechno i za solničku. Miloš Kvasnička se s námi podělil o recept na nesmírně jednoduchou polévku, kterou prý levou zadní zvládají i chlapi, samozřejmě nekuchaři.

brambory
kmín
houby – čerstvé nebo sušené
balkánský sýr

„Uvaří se brambory ve vodě s trochou kmínu, můžete a nemusíte dávat houby, podle toho, jestli je máte rádi. A když už je to skoro hotové, tak se do toho nastrouhá balkánský sýr, zamíchá se a nechá ještě mírně povařit a je hotová polévka. Sůl už tam je, takže nemusíte ani solit. Balkánský sýr polévce okamžitě dodá tu správnou mléčnokyselou chuť,“ chválí Miloš Kvasnička.

autor: dak