3 pomazánky z jednoho základu
Když se slaví a popíjí se alkohol, je velmi důležité přikusovat k tomu celou dobu nějaké jednohubky, chlebíčky, zkrátka aby to náš organismus zvládl. Na oslavách jsou také často děti, a těm je také dobré nabídnout něco k zakousnutí.
Pokud si tedy před oslavami chcete vyrobit domácí pomazánkový základ a ten pak rozdělit na tři pomazánky různých chutí, mám tady tip od Martina Hasíka z Třebíče.
- na základ:
- 1 žloutek
- olej
- 1 smetanová lučina
- 3 sýry smetanito
- sůl, pepř
Jeden žloutek, pomalu přidávat olej, až vznikne hustá majonéza. Do ní tři tavené smetanové sýry a jednu smetanovou lučinu.
- česneková:
- strouhaný sýr
- 1 stroužek česneku
- celerová s mrkví:
- strouhaný sýr
- strouhaný celer
- strouhaná mrkev
- vajíčková:
- 6 vajec natvrdo
- špetka mleté papriky
- cibulka
- petržel nebo pažitka
Špetku soli a pepře a můžeme pokračovat: "Pak do toho přidám strouhaný tvrdý sýr a česnek. Nebo dělám celerovou s mrkví, takže nastrouhám jedna ku jedné stejné množství celeru a mrkve a tam taky přidám trochu strouhaného sýra a zamíchám to do toho základu. Doma nejoblíbenější pomazánka je vajíčková, kdy do toho základu přidám 6 natvrdo uvařených rozkrájených vajec a přidám tam i cibulku nebo petrželku nebo pažitku. Pěkně se to zamíchá a to mají děcka úplně nejraději. Přidává se i koření, do té vajíčkové přidávám papriku nebo trochu pepře a přisolit se to musí vždycky. Kromě vajíčkové ale jinak se solí hodně opatrně, jak se to přežene a přesolí se to, tak je zle," radí Martin Hasík.
Ke třem různým pomazánkám stejného základu můžeme použít i jiné pečivo – klasickou veku, celozrnnou bagetku nebo kdo rád peče i domácí chleba či rohlíky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.