3 pomazánky z jednoho základu

Když se slaví a popíjí se alkohol, je velmi důležité přikusovat k tomu celou dobu nějaké jednohubky, chlebíčky, zkrátka aby to náš organismus zvládl. Na oslavách jsou také často děti, a těm je také dobré nabídnout něco k zakousnutí.

Pokud si tedy před oslavami chcete vyrobit domácí pomazánkový základ a ten pak rozdělit na tři pomazánky různých chutí, mám tady tip od Martina Hasíka z Třebíče.

Ingredience
  • na základ:
  • 1 žloutek
  • olej
  • 1 smetanová lučina
  • 3 sýry smetanito
  • sůl, pepř
  •  

Jeden žloutek, pomalu přidávat olej, až vznikne hustá majonéza. Do ní tři tavené smetanové sýry a jednu smetanovou lučinu.

Ingredience
  • česneková:
  • strouhaný sýr
  • 1 stroužek česneku
Ingredience
  • celerová s mrkví:
  • strouhaný sýr
  • strouhaný celer
  • strouhaná mrkev
Ingredience
  • vajíčková:
  • 6 vajec natvrdo
  • špetka mleté papriky
  • cibulka
  • petržel nebo pažitka

Špetku soli a pepře a můžeme pokračovat: "Pak do toho přidám strouhaný tvrdý sýr a česnek. Nebo dělám celerovou s mrkví, takže nastrouhám jedna ku jedné stejné množství celeru a mrkve a tam taky přidám trochu strouhaného sýra a zamíchám to do toho základu. Doma nejoblíbenější pomazánka je vajíčková, kdy do toho základu přidám 6 natvrdo uvařených rozkrájených vajec a přidám tam i cibulku nebo petrželku nebo pažitku. Pěkně se to zamíchá a to mají děcka úplně nejraději. Přidává se i koření, do té vajíčkové přidávám papriku nebo trochu pepře a přisolit se to musí vždycky. Kromě vajíčkové ale jinak se solí hodně opatrně, jak se to přežene a přesolí se to, tak je zle," radí Martin Hasík.

Ke třem různým pomazánkám stejného základu můžeme použít i jiné pečivo – klasickou veku, celozrnnou bagetku nebo kdo rád peče i domácí chleba či rohlíky.

autor: dak