Židovský pokrm šoulet
Jsou jídla, která na talíři nevypadají moc vábně. Příkladem je pro mnohé šoulet – taková šedivá hromádka luštěnin dochucených majoránkou a česnekem. Chutí vás ale toto staré židovské jídlo přesvědčí.
Šoulet vaří jihlavský kuchař Robert Lafuntál z bistra Naturstyl. „Jsou dvě varianty – buď ze zeleného hrášku nebo ze žlutého. Žlutý je akorát náročnější na přípravu, musí se namočit, pak slít a vařit v jiné vodě,“ vysvětluje kuchař Robert Lafuntál.
„Dále si uděláme cibulku a kroupy, které zase uvaříme, nejlépe ve vývaru. Jak se navařují, tak do sebe vsáknou tu chuť vývaru.“
Obě suroviny se pak smíchají a důležité je dochutit. „Důležitý je česnek. Ještě přidávám sůl a majoránku,“ dodává Lafuntál.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.