Židovský pokrm šoulet

Jsou jídla, která na talíři nevypadají moc vábně. Příkladem je pro mnohé šoulet – taková šedivá hromádka luštěnin dochucených majoránkou a česnekem. Chutí vás ale toto staré židovské jídlo přesvědčí.

Šoulet vaří jihlavský kuchař Robert Lafuntál z bistra Naturstyl. „Jsou dvě varianty – buď ze zeleného hrášku nebo ze žlutého. Žlutý je akorát náročnější na přípravu, musí se namočit, pak slít a vařit v jiné vodě,“ vysvětluje kuchař Robert Lafuntál.

„Dále si uděláme cibulku a kroupy, které zase uvaříme, nejlépe ve vývaru. Jak se navařují, tak do sebe vsáknou tu chuť vývaru.“

Obě suroviny se pak smíchají a důležité je dochutit. „Důležitý je česnek. Ještě přidávám sůl a majoránku,“ dodává Lafuntál.