Židovské cukroví hamantašen

Přibližně v polovině března se Židé na celém světě radují, protože slaví Purim. Většina ostatních židovských svátků jsou vážné, ale při purimu se každý raduje, děti skotačí v maskách a dospělí chystají hostinu. Purim je veselý, protože židé vzpomínají na příběh z historie, plný zášti a úkladů, který nakonec šťastně skončil.

Zlý vezír Haman kdysi chtěl, aby perský král Ahasvér Židy úplně vyhladil. Královna Ester mu v tom ale svou diplomacií a šarmem zabránila, a to je důvod k radosti! Na Purim se peče originální cukroví, říká pekařka paní Halina z pekárny Vrátka v třebíčské židovské čtvrti.

„Hamantašen, to je takový židovský speciál, to se slepuje do krásných tvarů, takových zvláštních. Ty plníme zavařeninou, mákem nebo povidly. To tak zvláštně chutná,“ dodává. Vyzkoušíme je?
Hamantašen znamená Hamanovy kapsy nebo Hamanovy uši.

„Hamantašen, to je takový židovský speciál, to se slepuje do krásných tvarů, takových zvláštních. Ty plníme zavařeninou, mákem nebo povidly. To tak zvláštně chutná,“ dodává. Vyzkoušíme je?
Hamantašen znamená Hamanovy kapsy nebo Hamanovy uši.

Než je začneme plnit některou z náplní, pustíme se do jednoduchého těsta.

280 g hladké mouky
125 g másla
½ prášku do pečiva
1 vejce
1 vanilkový cukr
50 g cukru
šťáva z ½ citronu

V misce smícháme cukr s vajíčky a ve druhé misce všechno ostatní. Pak smícháme, zpracujeme, vyválíme na tenčí placku a vykrajujeme kolečka. Doprostřed každého kolečka přijde trocha náplně, a pak je přehneme na třech stranách a okraje slepíme tak, aby vznikl trojúhelník. Hamantašén se pečou asi dvacet minut na 170 stupňů a po upečení se pocukrují. Jestli máte doma exotické džemy, třeba fíkový nebo datlový, můžete je také vyzkoušet.

autor: dak