Zelňačka s domácí klobásou

Není nad domácí dobroty. Až se vám podaří sehnat si někde nebo vyrobit domácí klobásy, určitě je zkuste využít i do zelné polévky. Velmi je doporučuje i Leona Součková z farmy rodiny Němcovy v Netíně. Jaký máme výběr?

„Chorizo, to je sušená klobása, která se dá jíst za studena, na obloženém talíři, dále přírodní klobása, kde je jenom sůl a pepř, a pikantní klobása, kde je kromě soli a pepře i paprika. Když se přidá do polévky pikantní klobása, tak je sice pak polévka pálivější, ale ne nějak moc. Domácí klobásy navíc nepouštějí do polévky žádnou mastnotu, ani do té bílé zelňačky“ říká.

Pusťme se tedy do vaření:

1 balení kysaného zelí
1 cibule
2 brambory
lžíce másla
trocha hladké mouky
sůl, kmín
1 klobása

V hrnci si tedy uvaříme scezené a překrájené kysané zelí, připravíme si jíšku na másle a tu společně se zelím vaříme do měkka. V jiném hrnci vaříme nakrájené osolené brambory s kmínem, a ty pak přidáme k zelí.

Klobáska nesmí chybět, a tu si podle rady Leony Součkové pěkně opečeme: „Vždycky než dám klobásu do polévky, ji opražím tak napůl, aby se zatáhla.“

Opražená kolečka klobásy přidáme do zelňačky těsně před dokončením. Polévku zalijeme mlékem a společně vše ještě provaříme. Kdo chce, může zelňačku zjemnit i smetanou.

autor: dak