Zeleninový salát s konopným olejem
K létu patří lehké pokrmy a je dobré využít potravin, které jsou běžně dostupné. A lehká je zelenina. Pojďme si tedy připravit normální zeleninový salát, to je základ. Nakrájíme ledový salát, rajčata, papriky a okurky. Salát ozvláštníme konopným olejem a také ume octem.
„Pokud si to chceme zpestřit něčím méně tradičním, pokapeme tu rozkrájenou zeleninu ume octem. On je trochu slaný, tak pozor. A můžeme přidat i lžičku olivového nebo konopného oleje,“ vysvětluje cvičitelka kurzu pro těhotné Martina Sejkorová.
Ume ocet se vyrábí z umeboshi švestek, což jsou japonské švestky, které se nakládají do mořské soli. „Jak to fermentovalo, tak to má enzymy a je to dobré i na zažívání. Můžeme ho zředit s vodou. Když třeba začíná nějaká žaludeční viróza, tak je dobré se napít. Pomáhá to,“ dodává Martina Sejkorová.
Ume ocet i konopný olej koupíte v prodejnách zdravé výživy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.