Zelenina s cizrnou

Letní recepty se bez zeleniny neobejdou – máme jí hodně vlastní nebo je snadno k sehnání, je čerstvá, plná vitamínů i chuti.

Ingredience
  • 3 cukety
  • 1 menší lilek
  • 3 stroužky česneku
  • 2 červené papriky
  • 3-4 brambory
  • 1 cibule
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 1 konzerva sterilované cizrny
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Pokud ji máte rádi a máte rádi také jídla z jednoho hrnce, bude dnešní recept právě pro vás, i když bude jako vždy nejprve potřeba příprava, protože zeleniny je opravdu hodně.

Nakrájíme si tři menší cukety na kolečka a jeden lilek na tenké plátky. Dvě červené papriky na kousky, cibuli nahrubo a několik oloupaných brambor na kostičky. Práci nám ušetří sterilovaná cizrna a krájená konzervovaná rajčata, ale na ta přijde čas později.

Nejprve zapneme troubu na 220°, všechnu nakrájenou zeleninu vhodíme na plech vyložený pečícím papírem a pokapeme olivovým olejem. Můžeme přidat koření, třeba koriandr, ale hlavně sůl a pepř, nejlépe čerstvě mletý. Pečeme tři čtvrtě hodiny do měkka.

Pak zeleninu přendáme do hlubšího hrnce na sporák a promícháme s konzervou rajčat a cizrny, aby se všechny chutě propojily a všechno prohřálo. Zelenina s cizrnou, tedy luštěninou, která nám dodá bílkoviny, vydá na pořádný oběd, který chutná nejlépe s čerstvým chlebem.

autor: dak

Související

  • Jáhly s jahodovou omáčkou

    Období zrání jahod je to nejlepší na celém roce, nic ho nepřekoná! Jahody se ale musí nutně zpracovat co nejrychleji, protože příliš nevydrží.

  • Řecký sýr halloumi

    Tak se do Řecka nepodíváme ani letos, to už je jisté. Pokud jste ve stejné situaci, a také máte rádi středomořskou kuchyni, zkusme aspoň něco z řecké kuchyně.