Zapečený květák
Květák je u nás doma velmi populární, je to totiž zelenina, která chutná i dětem. Nejoblíbenější je samozřejmě smažený, nikdy nemůžou odolat květákovým placičkám a květáková polévka také zmizí poměrně rychle.
Když jsem měla naposledy květák koupený, říkala jsem si, že by to chtělo změnu. V ledničce se našla i nějaká další zelenina, kelímek smetany – no už asi tušíte, že jsme zapékali.
4 brambory
květák
mrkev
cibule
hrášek
sůl, pepř
smetana
150 g eidamu
Čtyři brambory nakrájené na tenké plátky, květák rozebraný na růžičky, velká mrkev a jedna cibule obě nakrájené na kolečka, trocha pažitky a kdo má rád, může přidat i hrášek. Tohle všechno jsem dala do vymazaného pekáčku a zalila smetanou, ve které byl nastrouhaný pořádný kus sýra.
Zapečené v troubě to bylo vynikající – jen dodám, že i když smetana zeleninu zjemní, přece jen mrkev a brambory potřebují docela dlouhou dobu, určitě aspoň tři čtvrtě hodiny. Když jsme si pochutnali, objevila jsem ještě jeden způsob, jak zapékat zeleninu, a ten musím vyzkoušet příště - Hořčicový bešamel.
máslo
hladká mouka
lžíce hořčice
mléko
150 g eidamu
Místo smetany uvaříme bešamel – jíšku na másle ochutíme lžící hořčice, pak přidáme mléko, a když bešamel zhoustne, vhodíme opět nastrouhaný sýr.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.