Zapečené brambory s rajčaty a bylinkami
Mám doma deváťáka, který rád vaří. Zajímá se o jídlo a hledá dobré recepty. A je tu ještě jedna věc – nemá rád maso a skoro nikdy ho nejí. Proto si většinou musí vymyslet jídelníček sám a většinou jsou to ohromné dobroty.
Objevil i zapečené brambory, které jsme okamžitě vyzkoušeli a slova chvály nám nestačila. Přitom to bylo všechno tak jednoduché. Začneme tím, že si brambory oloupeme a asi deset minut předvaříme. „Nakrájíme je na kolečka a uvaříme. Mezitím si nakrájíme cibuli, česnek a rajčata. Pekáček potřeme olejem, vložíme cibuli, brambory, rajčata a plátky česneku. Nasypeme koření, bylinky podle chuti a nezapomeneme osolit.“
Tadeáš doporučuje na bylinkách rozhodně nešetřit a klidně nakombinovat sušené a čerstvé bylinky. Každé z nich mají svoje výhody. Sušené mají výraznější aroma a čerstvé zase chuť. Pečeme v troubě dvacet až pětadvacet minut. Nakonec se porce na talíři posype strouhaným parmazánem a můžeme podávat. Nemusíte být ani vegetariáni, abyste si na zapečených bramborách s rajčaty a bylinkami pochutnali!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.