Novotou září opravený kostel v Radostíně nad Oslavou zvenčí i zevnitř. Mají zde i ostatky svatého Bartoloměje

Celých deset let opravovali v Radostíně nad Oslavou kostel, jehož historie sahá do 14. století a možná ještě dál. Opravena je i kostelní věž, která stojí kousek stranou.

„Tyto kostely na trase Brno - Praha nebo Znojmo - Praha byly stavěny jako pevninské kostely. Zídka byla tři až čtyři metry vysoká, lidé se za ni mohli schovat," říká farář Pavel Habrovec, který slouží v radostínské farnosti od roku 2009. "Věž pak sloužila jako poslední bašta obrany, tu bylo nejtěžší dobýt,“ dodává.

Socha Panny Marie

Uvnitř kostela na svatostánku stojí socha Panny Marie

Uvnitř kostela na svatostánku stojí socha Panny Marie. „Bývala v kapli Panny Marie, a když jsem sem přišel, našel jsem ji na faře. Bohužel při požáru v roce 1857 shořely tři čtvrtiny Radostína, včetně věže, v níž byl archív, takže nemáme žádné písemné památky. A zajímavé je, že ta kaple Panny Marie ani ta socha neshořely. Takže když jsem se dozvěděl, že když je tato socha takto milostná, že si ji nemůžu nechat pro sebe a rozhodl jsem se umístit ji sem do kostela,“ vzpomíná kněz.

Svatý Bartoloměj

Další zajímavost se pojí se jménem kostela. „Tento kostel naši předkové zasvětili svatému Bartloměji, apoštolovi. A zde také uchováváme jeho ostatky. Je to opravdu veliká vzácnost, aby vesnický kostel uchovával ostatek jednoho z apoštolů. Proto také, když máme pouť na poslední neděli v srpnu, tak je vždy spojena s uctěním památky a ostatků tohoto apoštola,“ vysvětluje.

Na léta trvající opravě se podílelo mnoho firem i jednotlivců, Pavel Habrovec děkuje zejména obci za pravidelné velké příspěvky i obyvatelům Radostína nad Oslavou, místnímu zemědělskému podniku i ministerstvu kultury, všem řemeslníkům i dobrovolníkům. S laděním barevných tónů a restaurátorskými pracemi přispěl Jiří Štourač. Oprava kostela byla nominována na Zlatou jeřabinu v anketě kraje Vysočina.

Spustit audio

Související