Restauraci na náměstí ve Velké Bíteši si oblíbily celebrity i celé hokejové týmy. Teď je před ní i chodník slávy

Dobrou hospodu dělá určitě dobré jídlo, ale především lidé, kteří mají rádi svou práci. Příkladem může být i restaurace na náměstí ve Velké Bíteši, kterou jedna rodina provozuje už víc než devadesát let. Oblíbili si ji nejen místní, ale i spousta známých osobností. Některé z nich už mají dokonce své hvězdy na chodníku slávy. 

"Můj dědeček a jeho sourozenci byli řezníci, a dřív to tak bývalo, že měli řeznictví a u toho výčep," vzpomíná na začátky své restaurace Jiří Rauš. "Našel jsem, že v roce 1931 byl vydán certifikát, kde bylo napsáno Hostinec Rauš," dodává. Jeho předkové byli v širokém okolí známí i jako poctiví podnikatelé. Vykupovali dobytek od farmářů a jezdili ho prodávat do Vídně. "Jednou mi tady vykládal pán, že ten dobytek vůbec nevážili. Když přišel Rauš do stáje a řekl, že býk má 560 kilo, tak si plácli."

Jiří Rauš, současný majitel restaurace

Poctivost a podnikatelský duch dědili Raušové z generace na generaci. A to i tehdy, když po znárodnění Karel Rauš vedl podnik jen jako odpovědný vedoucí. "On to bral, jako by to bylo pořád jeho," říká Jiří Rauš s tím, že Karlíček, jak se Karlu Raušovi říkalo, dělal něco navíc. "Ten úsměv, ten zájem o toho člověka. Aspoň se ho snažím napodobovat," dodává.

Už za Karla Rauše se v restauraci často zastavovaly známé osobnosti na cestě z Brna do Prahy a naopak. "Stával jsem tady před hospůdkou, jako desetiletý kluk jsem čekal na autogramy," vzpomíná Jiří Rauš. Byli to herci, zpěváci, ale i celé hokejové týmy. A to i v době, kdy restaurace fungovala jen v místnosti, kde je dnes salónek. "Karlíček řekl: Chlapci, chlapci, dopijeme, dojíme, mně jede teďka Slovan Bratislava, potřebuju pro ně místa," vzpomíná současný majitel restaurace.

Před restaurací je dnes chodník slávy, kde má svou hvězdu mimo jiné Karel Gott, Martina Sáblíková, skupina Elán, Josef Dvořák, Helena Vondráčková nebo Ivan Hlinka. V prostorách restaurace je pak spousta fotografií a podpisů dalších osobností. 

Spustit audio