Celý život včel v jednom úlu poznáte na stezce ve Smrčné u Jihlavy

Jak včelky žijí a pracují, co všechno se vyrábí ze včelích produktů, jak jsou užitečné pro přírodu, i jaké včelstvům hrozí nemoci, to vše se dozvědí návštěvníci na včelí stezce ve Smrčné nedaleko Jihlavy.

Stezka má osm zastavení, ale není to okruh. „Začíná na hájence mezi Bílým Kamenem a Větrným Jeníkovem. Je to nejvýše položené místo, kde se návštěvníci seznámí se včelkou Amálií, která je bude po celou dobu provázet,“ usmívá se autor stezky Jiří Čada ze Školy ekonomiky a cestovního ruchu z Jihlavy a dodává: „Stezka vznikla ve spolupráci se studenty této školy, kde je také učební obor včelař a zpracovatel včelích produktů.“ 

Spoluautorem včelí stezky je Jiří Čada

Asi v polovině stezky stojí dva kmeny se stříškou, kterým se říká kláty. V nich včely žily, než lidé vynalezli úly, vysvětlil nám spoluautor včelí stezky Jiří Čada: „Dodnes se v klátech chovají včely, ale spíš jenom tak na ukázku. Jsou to původně duté kmeny, ve kterých si lidé přinesli to včelstvo, zařízli ho zdola, shora, a začali včelařit, protože včela je schopná osídlit jakoukoli dutinu. Lidé za včelami lezli vysoko do korun stromů, aby si vybrali med, a pak přišli na to, že když si odnesou ten špalek s tím včelstvem, tak si ušetří spoustu práce,“ usmívá se. Kláty komplet vyrobil a ozdobil zpodobněním včely i znaku Smrčné její starosta Josef Nechvátal.

Na stezce návštěvníci poznají celý život včel v jednom úlu

Stezka není příliš dlouhá, jen kolem tří kilometrů, aby ji zvládli i rodiče s kočárky nebo menšími dětmi, které je třeba poponášet. Jiří Čada plánuje informace na stezce postupně rozšiřovat. "My tady chceme ještě vytvořit ukázku, jak včelařili staří Keltové, staří Slované. Chtěli bychom, aby se to stále rozvíjelo a abychom přinášeli nové poznatky lidem, kteří už si stezku prošli, aby si to i zopakovali," přibližuje Jiří Čada další plány s výjimečnou naučnou stezkou.

Spustit audio

Související