Vylepšené masopustní dobroty

Masopustní průvody v obcích vyrážejí, zásoby ze zabíjaček se podávají a my nevíme, kterou dobrotu si dát dřív.

Tučné maso bývá zároveň velmi chutné, takže na bůčku nebo výpečcích se prakticky nedá nic zkazit. Mohou se ale naopak vylepšit trikem, o kterém jsme třeba nikdy neslyšeli.

Paní Marie Kosová z Moravských Budějovic má v rukávu triků a tipů plno a ráda se o ně podělí.

Vepřový bůček + voda

Vepřové škvarky + mléko

Pokud se chystáte péct bůček, a chcete, aby se naprosto rozpadal, je to nečekaně snadné. „Ten bůček necháte ze všech stran ovařit na sporáku. Dáte pod něj trochu vody, jen trošku a ovaříte jej. A teprve potom ho strčíte do trouby a dáte péct,“ doporučuje zkušená kuchařka.

Vepřový bůček

U paní Kosové jsem také ochutnala škvarky neobyčejně výrazné chuti a tmavší barvy. Marie Kosová je zásadně peče velmi pomalu a dělá je v troubě s jednou tajnou přísadou: „Vezmu si hluboký plech plný škvarků a dám tam tak deci vody. Nechám to pomalu rozpékat, a když už ty škvarky mají být hotové, sliju sádlo a naliju tam dvě lžičky mléka. To pořád sléváte to sádlo a ty škvarky vám takhle krásně zhnědnou a dostanou navíc i výbornou chuť. Když je děláte bez mléka, tak nezhnědnou. A škvarky se nikdy nesmějí dělat rychle, nikdy. Vždycky pomalu,“ zdůrazňuje Marie Kosová.

Bůček ovařit ze všech stran na sporáku ve vodě a ke škvarkům před koncem škvaření přidat pár lžic mléka – můžu vám odpřisáhnout, že takto upravené dobroty zmizí velmi rychle.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.