Velikonoční perníčky
Utíká to – už můžeme zase pomalu péct perníčky, tentokrát s velikonoční tématikou a ve velikonočních tvarech.
Na zajíčky, housátka, motýlky i ovečky už se těší všechny děti, které doma tato jarní vykrajovátka mají. Perníčky možná pečete podle svého ověřeného receptu, ale pokud právě nějaký hledáte, vyzkoušejte tento.
- 400 g hladké mouky
- 140 g cukru moučka
- 50 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžička sody
- 1 lžička koření do perníku
- 1 lžička citronové kůry
- Na potření:
- 1 žloutek
- Na polevu:
- 1 bílek
- 200 - 250 g pudrového cukru
Do větší mísy prosejeme 40 dkg hladké mouky a 14 dkg moučkového cukru. Přidáme 5 dkg másla, dvě celá vajíčka a dvě vrchovaté lžíce medu. Máslo nakrájíme na kostičky, aby se nám lépe zpracovávalo. Do těsta ještě patří lžička sody, lžička koření do perníku a lžička nastrouhané citronové kůry. Všechny ingredience promícháme vařečkou, ale pak už hněteme rukama, protože je potřeba síla a fortel.
Když vznikne pevné nelepivé těsto, necháme ho odpočinout v chladu zabalené do fólie. Bude to chtít nejméně dvě hodiny, ale klidně můžete začít dnes a do pečení se pustit zítra.
Perníčky vykrajujeme s placky vyválené asi na 4 milimetry a pečeme na sto šedesát stupňů necelých deset minut. Rozklepneme vajíčko oddělíme bílek a žloutek – žloutkem potíráme ještě horké perníčky hned po vytažení z trouby a bílek si poctivě vyšleháme s cukrem na zdobení.
Několik užitečných tipů má paní Dagmar Kubátová z Veselého Žďáru. „Cukr kupuju zásadně jenom ten hodně jemný, jmenuje se pudrový cukr. Neucpe se tím tryska, a krásně se to vyšlehá. Nešlehám ve šlehači, ale ručně ve skleněné formě a dřevěnou vařečkou. Na bílek používám tak 200 - 250 gramů.“
Chcete-li zdobit barevně, dá se bílek dobarvit potravinářskými barvami a vyrobit tak perníčky v barvách jara. Kdo doma nemá zdobičku s tryskou, může použít uzavíratelný sáček, kterému na druhém konci odstřihne malinký rožek.
Související
-
Čokoládová buchta s karamelem na plech
Zamíchat v míse pár věcí, vylít na plech a buchta je hotová. Takové recepty mám nejradši a ráda zkouším nové kombinace, jen když příprava zůstane podobně jednoduchá.
-
Čokoládový dort z cizrny
Když si prohlížím zdravé kuchařky, většinou se divím, jak skvěle ta jídla vypadají, a také, jak skvěle chutnají, i když jsou z některých docela jiných ingrediencí.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.