Velikonoční perníčky

Utíká to – už můžeme zase pomalu péct perníčky, tentokrát s velikonoční tématikou a ve velikonočních tvarech.

Na zajíčky, housátka, motýlky i ovečky už se těší všechny děti, které doma tato jarní vykrajovátka mají. Perníčky možná pečete podle svého ověřeného receptu, ale pokud právě nějaký hledáte, vyzkoušejte tento.

Ingredience
  • 400 g hladké mouky
  • 140 g cukru moučka
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička koření do perníku
  • 1 lžička citronové kůry
  • Na potření:
  • 1 žloutek
  • Na polevu:
  • 1 bílek 
  • 200 - 250 g pudrového cukru

Do větší mísy prosejeme 40 dkg hladké mouky a 14 dkg moučkového cukru. Přidáme 5 dkg másla, dvě celá vajíčka a dvě vrchovaté lžíce medu. Máslo nakrájíme na kostičky, aby se nám lépe zpracovávalo. Do těsta ještě patří lžička sody, lžička koření do perníku a lžička nastrouhané citronové kůry. Všechny ingredience promícháme vařečkou, ale pak už hněteme rukama, protože je potřeba síla a fortel. 

Když vznikne pevné nelepivé těsto, necháme ho odpočinout v chladu zabalené do fólie. Bude to chtít nejméně dvě hodiny, ale klidně můžete začít dnes a do pečení se pustit zítra. 

Perníčky vykrajujeme s placky vyválené asi na 4 milimetry a pečeme na sto šedesát stupňů necelých deset minut. Rozklepneme vajíčko oddělíme bílek a žloutek – žloutkem potíráme ještě horké perníčky hned po vytažení z trouby a bílek si poctivě vyšleháme s cukrem na zdobení. 

Několik užitečných tipů má paní Dagmar Kubátová z Veselého Žďáru. „Cukr kupuju zásadně jenom ten hodně jemný, jmenuje se pudrový cukr. Neucpe se tím tryska, a krásně se to vyšlehá. Nešlehám ve šlehači, ale ručně ve skleněné formě a dřevěnou vařečkou. Na bílek používám tak 200 - 250 gramů.“ 

Chcete-li zdobit barevně, dá se bílek dobarvit potravinářskými barvami a vyrobit tak perníčky v barvách jara. Kdo doma nemá zdobičku s tryskou, může použít uzavíratelný sáček, kterému na druhém konci odstřihne malinký rožek. 

autor: dak

Související

  • Čokoládová buchta s karamelem na plech

    Zamíchat v míse pár věcí, vylít na plech a buchta je hotová. Takové recepty mám nejradši a ráda zkouším nové kombinace, jen když příprava zůstane podobně jednoduchá.

  • Čokoládový dort z cizrny

    Když si prohlížím zdravé kuchařky, většinou se divím, jak skvěle ta jídla vypadají, a také, jak skvěle chutnají, i když jsou z některých docela jiných ingrediencí.

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.