Velikonoční nádivka s medvědím česnekem
Na zelený čtvrtek bychom si měli dát něco zeleného. Spousta z vás to možná vyřeší sklenkou zeleného piva, ale ještě předtím bychom si měli dát něco k jídlu! Chystám se na vynikající nádivku, která nikdy nezklame, zvláště pořádně prolitá výpekem z kuřete.
Svůj skvělý recept ale má i kolegyně Irena Šarounová a navíc je pořádně zelený:
"U nás doma se nádivka k pečenému kuřeti dělá po celý rok, ale když jsou velikonoce, tak do té nádivky přidávám, co právě je. Zkoušela jsem kopřivy, špenát i petrželku, ostatně tu tam dáváme po celý rok. Ale v poslední době dělám nádivku s medvědím česnekem. Takže nakrájím rohlíky, namočím je do mléka, přidám rozkloktaná vajíčka, někdo do toho přidá uzené, předškvařenou slaninku, aby to bylo pěkně voňavé, a do toho nasekám medvědí česnek a je to bomba."
- 6 rohlíků
- 250 ml mléka
- 5 vajec
- muškátový oříšek
- 1 lžíce másla
- 1 cibule
- 250 g uzené maso
- 2 - 3 hrsti medvědí česnek
- sůl, pepř
Ne vždycky jsou velikonoce tak pozdě na jaře, že už máme čerstvý medvědí česnek, ale vždycky se to dá nějak vyřešit:
"Když se mi povede, že mám volno právě když roste medvědí česnek, tak si ho ráda natrhám sama, ale kolikrát mi stačí, když si v supermarketu koupím tu krabičku, nebo dvě, jednu si namrazím na později a jednu nasekám přímo čerstvou. Já to miluji i jen tak na chleba s máslem nebo se žervé a jen tak na čerstvo,“ přiznává Irena.
Nádivka skvěle doplní klasický oběd s masem a přílohou, ale dá se jíst i samotná. Záleží, jaký máte hlad. Tak dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.