Velikonoční nádivka s medvědím česnekem

Na zelený čtvrtek bychom si měli dát něco zeleného. Spousta z vás to možná vyřeší sklenkou zeleného piva, ale ještě předtím bychom si měli dát něco k jídlu! Chystám se na vynikající nádivku, která nikdy nezklame, zvláště pořádně prolitá výpekem z kuřete.

Svůj skvělý recept ale má i kolegyně Irena Šarounová a navíc je pořádně zelený:

"U nás doma se nádivka k pečenému kuřeti dělá po celý rok, ale když jsou velikonoce, tak do té nádivky přidávám, co právě je. Zkoušela jsem kopřivy, špenát i petrželku, ostatně tu tam dáváme po celý rok. Ale v poslední době dělám nádivku s medvědím česnekem. Takže nakrájím rohlíky, namočím je do mléka, přidám rozkloktaná vajíčka, někdo do toho přidá uzené, předškvařenou slaninku, aby to bylo pěkně voňavé, a do toho nasekám medvědí česnek a je to bomba."

Ingredience
  • 6 rohlíků
  • 250 ml mléka
  • 5 vajec
  • muškátový oříšek
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 250 g uzené maso
  • 2 - 3 hrsti medvědí česnek
  • sůl, pepř

Ne vždycky jsou velikonoce tak pozdě na jaře, že už máme čerstvý medvědí česnek, ale vždycky se to dá nějak vyřešit:

"Když se mi povede, že mám volno právě když roste medvědí česnek, tak si ho ráda natrhám sama, ale kolikrát mi stačí, když si v supermarketu koupím tu krabičku, nebo dvě, jednu si namrazím na později a jednu nasekám přímo čerstvou. Já to miluji i jen tak na chleba s máslem nebo se žervé a jen tak na čerstvo,“ přiznává Irena.

Nádivka skvěle doplní klasický oběd s masem a přílohou, ale dá se jíst i samotná. Záleží, jaký máte hlad. Tak dobrou chuť!

autor: dak

Související

  • Velikonoční beránek z ovesných vloček

    O Velikonocích patří na stůl beránek. Existuje na něj spousta receptů – žluťoučké beránek s čokoládovou polevou, beránek bez polevy, nebo ze samých zdravých ingrediencí.

  • Velikonoční jidášky

    Typickým velikonočním pokrmem jsou jidáše, někde se jim říká jidášky. Tady na Vysočině nechybí snad v žádné domácnosti, tak nevím, jestli vůbec potřebujete recept. ...

  • Velikonoční věnec

    Peču každý rok na velikonoce mazanec a jsem na něj hrdá, protože je tak dobrý, že hned zmizí. Letos si ale asi vyzkouším novinku – velikonoční věnec. Dá se vyrobit ...

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.