Velikonoční věnec
Peču každý rok na velikonoce mazanec a jsem na něj hrdá, protože je tak dobrý, že hned zmizí. Letos si ale asi vyzkouším novinku – velikonoční věnec. Dá se vyrobit ze stejného těsta jako na vánočku a efektně to na stole vypadá!
- 500 g polohrubé mouky
- 20 g droždí
- 60 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 ml vlažného mléka
- 80 g másla
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
- citrónová kůra
- 1 vejce na potření
- 50 g mandlí
- 50 g rozinek
Postup mi prozradila jednatelka jeřábkovy pekárny ve Velké Bíteši Hana Pöcklová: „Pečeme specialitu, tak jak jste zvyklí péct vánočku, tak je to stejné jemné máslové těsto, přidáme do těsta mandle a rozinky, kdo je má rád. A velikonoční věnec upleteme úplně stejně jako vánočku ze šesti pramenů splétaných naráz. Jen ho na konci stočíme dokolečka, spojíme a ozdobíme mašličkou z těsta a posypeme mandlovými lupínky i na povrchu.“
Kynuté těsto zadělávané z másla a provoněné citronovou kůrou, to určitě dobře známe. Rozinky, pokud je tam chceme, si předem namočíme v rumu a mandle posekáme a plátky mandlí si necháme na později. Až těsto vykyne, spleteme věnec, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a dáme péct.
Související
-
Velikonoční mazanec
Co by to bylo za velikonoční svátky bez mazance? Dobrý mazanec potřebuje krásná vajíčka, kvalitní mouku, máslo, mléko, kapku rumu, a také aby se nám vydařilo kypré ...
-
Velikonoční vajíčka stokrát jinak. Třeba jako pomazánka
Kdo má doma kluky a muže, kteří chodili o velikonočním pondělí koledovat, má asi právě teď plnou ledničku vajec vařených natvrdo. „Já je mám tak ráda, že bych jich ...
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.