Velikonoční jidášky

Typickým velikonočním pokrmem jsou jidáše, někde se jim říká jidášky. Tady na Vysočině nechybí snad v žádné domácnosti, tak nevím, jestli vůbec potřebujete recept. Ale třeba mladé maminky, čerstvě vdané hospodyňky, ho ocení.

Ochutnala jsem jidáše paní Jany Smažilové z Bobrové, samozřejmě z kynutého těsta. „Rozmíchají se kvasnice se dvěma lžičkami cukru, ohřeje se mléko nejvýše na 40 stupňů, aby kvasnice pěkně vzešly. Udělá se z toho kvásek a potom se zadělá středně husté těsto. Dávám do těsta sádlo, špetku soli a jedno vajíčko. Nechá se vykynout a pak se tvaruje,“ popisuje kuchařka.

Když je těsto vykynuté, pustíme se do pletení. Kousek těsta uválíme do válečku a smotáme, aby vypadal jako zatočený provaz.

„Tohle je jako Jidáš, symbol provazu, na kterém se Jidáš oběsil. Peču to na 180 stupňů, ale než to dám do trouby, tak to ještě potřu vajíčkem a posypu mákem,“ dokončuje recept Jana Smažilová.

Jidáše mají sladší těsto, ke kterému se hodí mák, ale pokud si ho uděláte slanější, můžete je posypat sezamem, slunečnicí, lněným semínkem nebo kmínem.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.