Variace na okurkový salát
Je tu sezóna okurek – rostou a zrají okurky polní, hadovky i malé nakladačky. Na stůl si často bereme první dva zmiňované druhy, především proto, že se dají krásně strouhat na nudličky i plátky do salátů.
- Klasický okurkový salát:
- 1 salátová okurka
- Voda, ocet
- Cukr
- Sůl, pepř
- Se smetanou:
- 1 salátová okurka
- 1 zakysaná smetana /tučný jogurt
- Česnek
- Sůl, pepř
- Se slaninou:
- 1 salátová okurka
- 100 g anglické slaniny
- 10 cherry rajčátek
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce majonézy
- sůl, pepř
Klasický recept si možná ještě pamatujete také z dob našich babiček – aspoň u nás to tak bylo. Na hrubém struhadle se okurka nastrouhá a dochutí lákem z trochy vody, soli, kapky octa, moučkového cukru a špetky pepře. Proč ne, tato klasika chutná stále všem generacím.
Ale co si připravit obměnu? Pokud nastrouhaná okurka pustí hodně vody – což při osolení udělá, tak ji necháme chvíli odstát a vodu slijeme. Pak se totiž lépe míchá s jogurtem řeckého typu nebo zakysanou smetanou, česnekem, solí a pepřem.
Když nakrájíme okurku i se slupkou, pochopitelně umytou, na kostičky, může se také stát základem chuťově zajímavého salátu. Přidáme si do něj 100 g plátků slaniny, osmahneme dokřupava a po vychladnutí nalámeme na menší kousky.
Přepůlíme asi deset cherry rajčátek, přidáme k okurkám, promícháme se třemi lžícemi majonézy a stroužkem česneku. Nakonec přidáme kousky slaniny, promícháme a slaninou ozdobíme i nahoře. Salát můžeme před jídlem vychladit a pak podávat – tak dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.