Variace na okurkový salát

Je tu sezóna okurek – rostou a zrají okurky polní, hadovky i malé nakladačky. Na stůl si často bereme první dva zmiňované druhy, především proto, že se dají krásně strouhat na nudličky i plátky do salátů.

Ingredience
  • Klasický okurkový salát:
  • 1 salátová okurka
  • Voda, ocet
  • Cukr
  • Sůl, pepř
  •  
  • Se smetanou:
  • 1 salátová okurka
  • 1 zakysaná smetana /tučný jogurt
  • Česnek
  • Sůl, pepř
  •  
  • Se slaninou:
  • 1 salátová okurka
  • 100 g anglické slaniny
  • 10 cherry rajčátek
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce majonézy
  • sůl, pepř

Klasický recept si možná ještě pamatujete také z dob našich babiček – aspoň u nás to tak bylo. Na hrubém struhadle se okurka nastrouhá a dochutí lákem z trochy vody, soli, kapky octa, moučkového cukru a špetky pepře. Proč ne, tato klasika chutná stále všem generacím.

Ale co si připravit obměnu? Pokud nastrouhaná okurka pustí hodně vody – což při osolení udělá, tak ji necháme chvíli odstát a vodu slijeme. Pak se totiž lépe míchá s jogurtem řeckého typu nebo zakysanou smetanou, česnekem, solí a pepřem.

Když nakrájíme okurku i se slupkou, pochopitelně umytou, na kostičky, může se také stát základem chuťově zajímavého salátu. Přidáme si do něj 100 g plátků slaniny, osmahneme dokřupava a po vychladnutí nalámeme na menší kousky.

Přepůlíme asi deset cherry rajčátek, přidáme k okurkám, promícháme se třemi lžícemi majonézy a stroužkem česneku. Nakonec přidáme kousky slaniny, promícháme a slaninou ozdobíme i nahoře. Salát můžeme před jídlem vychladit a pak podávat – tak dobrou chuť!

autor: dak

Související

  • Studená okurková polévka

    Léto přináší teplé i horké dny. V těch horkých potřebujeme osvěžit, a rádi sáhneme po chladném osvěžujícím chodu.