Valentýnský dezert - čokoládová pěna s chilli
I když si možná říkáte, že je to svátek dovezený, a že u nás nic takového slavit nepotřebujeme, přece jen není na škodu nechat se jím v kuchyni inspirovat.
Potraviny doporučované na valentýna totiž mají jedno společné. Dokáží u nás navodit dobrou náladu a pocit uvolnění, a to potřebujeme všichni bez výjimky. Většina odborníků doporučuje jako hlavní chod ryby, které obsahují vápník, železo, zinek a důležité omega 3 mastné kyseliny, které jsou za pocity pohody také zodpovědné.
Zkuste třeba jako hlavní chod úplně jednoduše lososa na másle s bylinkami. Co je po dobrém obědě nezbytné, to je dezert - sladká tečka. Na Valentýna by neměla chybět čokoláda – a tak si ji zkusíme umíchat do pěny a ochutit chilli kořením.
150 g čokolády
3 žloutky
2 lžíce krupicového cukru
½ hrnku smetan ke šlehání
Špetka soli
Špetka chilli koření
Nejprve si tabulku a půl čokolády, jakou máme rádi, rozpustíme ve vodní lázni. V misce ušleháme tři žloutky a dvě lžíce krupicového cukru do pěny a ještě v jiné ušleháme půl hrnku smetany. Do rozpuštěné čokolády vmícháme špetku chilli koření a špetku soli, pak vajíčka s cukrem a nakonec opatrně šlehačku.
Pěnu rozdělíme do misek nebo skleniček a necháme ztuhnout pár hodin v ledničce. Před podáváním můžeme ozdobit šlehačkou, ovocem, kakaem nebo znovu špetkou chilli – uvidíte, jaké tento dezert dokáže vzbudit překvapení.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.