Valentýnský dezert - čokoládová pěna s chilli
I když si možná říkáte, že je to svátek dovezený, a že u nás nic takového slavit nepotřebujeme, přece jen není na škodu nechat se jím v kuchyni inspirovat.
Potraviny doporučované na valentýna totiž mají jedno společné. Dokáží u nás navodit dobrou náladu a pocit uvolnění, a to potřebujeme všichni bez výjimky. Většina odborníků doporučuje jako hlavní chod ryby, které obsahují vápník, železo, zinek a důležité omega 3 mastné kyseliny, které jsou za pocity pohody také zodpovědné.
Zkuste třeba jako hlavní chod úplně jednoduše lososa na másle s bylinkami. Co je po dobrém obědě nezbytné, to je dezert - sladká tečka. Na Valentýna by neměla chybět čokoláda – a tak si ji zkusíme umíchat do pěny a ochutit chilli kořením.
150 g čokolády
3 žloutky
2 lžíce krupicového cukru
½ hrnku smetan ke šlehání
Špetka soli
Špetka chilli koření
Nejprve si tabulku a půl čokolády, jakou máme rádi, rozpustíme ve vodní lázni. V misce ušleháme tři žloutky a dvě lžíce krupicového cukru do pěny a ještě v jiné ušleháme půl hrnku smetany. Do rozpuštěné čokolády vmícháme špetku chilli koření a špetku soli, pak vajíčka s cukrem a nakonec opatrně šlehačku.
Pěnu rozdělíme do misek nebo skleniček a necháme ztuhnout pár hodin v ledničce. Před podáváním můžeme ozdobit šlehačkou, ovocem, kakaem nebo znovu špetkou chilli – uvidíte, jaké tento dezert dokáže vzbudit překvapení.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.