Valentýnský dezert - čokoládová pěna s chilli

I když si možná říkáte, že je to svátek dovezený, a že u nás nic takového slavit nepotřebujeme, přece jen není na škodu nechat se jím v kuchyni inspirovat.

Potraviny doporučované na valentýna totiž mají jedno společné. Dokáží u nás navodit dobrou náladu a pocit uvolnění, a to potřebujeme všichni bez výjimky. Většina odborníků doporučuje jako hlavní chod ryby, které obsahují vápník, železo, zinek a důležité omega 3 mastné kyseliny, které jsou za pocity pohody také zodpovědné.

Zkuste třeba jako hlavní chod úplně jednoduše lososa na másle s bylinkami. Co je po dobrém obědě nezbytné, to je dezert - sladká tečka. Na Valentýna by neměla chybět čokoláda – a tak si ji zkusíme umíchat do pěny a ochutit chilli kořením.

150 g čokolády

3 žloutky

2 lžíce krupicového cukru

½ hrnku smetan ke šlehání

Špetka soli

Špetka chilli koření

Nejprve si tabulku a půl čokolády, jakou máme rádi, rozpustíme ve vodní lázni. V misce ušleháme tři žloutky a dvě lžíce krupicového cukru do pěny a ještě v jiné ušleháme půl hrnku smetany. Do rozpuštěné čokolády vmícháme špetku chilli koření a špetku soli, pak vajíčka s cukrem a nakonec opatrně šlehačku.

Pěnu rozdělíme do misek nebo skleniček a necháme ztuhnout pár hodin v ledničce. Před podáváním můžeme ozdobit šlehačkou, ovocem, kakaem nebo znovu špetkou chilli – uvidíte, jaké tento dezert dokáže vzbudit překvapení.

autor: dak