Valašský frgál - koláč

Když je někde trh, čarodějnice, pouť nebo majáles, bývají tam stánky s pravými valašskými frgály. Jarmila Valachovičová žije už dlouho na Slovensku, ale frgály umí stále skvěle a prozradila nám, jak je peče.

Kvásek zaděláme z kostky kvasnic, pěti lžic cukru a tří deci ohřátého mléka. Dále potřebujeme půl kila mouky. „Mouku předtím samozřejmě osolím, přidám jeden vanilkový pudink, který těsto zjemní. Patří tam ještě dva žloutky a jedno celé vajíčko. To všechno dobře promíchám a vliju kvásek. Nakonec do těsta přidám sklenku od hořčice slunečnicového oleje. Pořádně míchám, až se těsto odlepuje od vařečky,“ popisuje Valaška.

Těsto necháme na teplém místě vykynout. Mezi tím si připravíme náplň – nevím, jestli seženete pravá hrušková povidla, ale frgál chutná i s tvarohovou náplní, klidně použijte borůvkový džem, nejlépe domácí anebo švestková povidla. Když je totiž těsto tenoučké, uděláte z tohoto množství pět až šest koláčů.

Na koláče rozetřeme náplně, posypeme drobenkou a potřeme rozpuštěným máslem s kapkou rumu. Dáme péct, až jsou okraje zlatavé.

autor: dak