V jemnickém bezobalovém Opobchodě se dá nakoupit a v Posečkávárně vychutnat pomalá káva

26. květen 2023

Do obchodů, které prodávají zboží bez obalů, si na ně buď doneseme vlastní nádobu, nebo nám je nasypou či odlijí do ekologických obalů. Ve městech vidíme takové obchody čím dál častěji.

K vážení tu používají klasické váhy

V Jemnici na náměstí také jeden najdeme. Připomíná kupecký krám jako ze starších časů a vznikl poměrně nedávno. Něčím se ale liší – můžeme si v něm posedět a dát si kávu, kterou uvaří sám majitel Radek Křivánek. Podává ji v části obchodu zvané Posečkávárna. „Posečkávat je delší, než krátké posečkat, a navíc v tom je ta káva,“ vysvětluje.

Nad vchodem je název Opobchod, který vznikl složeních dvou slov. „Měli jsme na chatě kamaráda, který se jmenoval Michal Chalupa, a my jsme mu říkali Michalupa. A tak vznikl i nejdřív tento pracovní název, který už pak zůstal. Oponešice, kde bydlím, a kde mám už 13 let internetový e-shop. Oponešický obchod, opo-obchod, ale dvě O tam nejsou, to by vypadalo, že prodávám snubní prstýnky,“ směje se pan Radek.

Jeho hlavním záměrem je zlepšovat vzhled krajiny. S tím se pojí šetrné zemědělství a výroba potravin, ekologie, udržitelnost, podpora místních firem.

Výzdoba Opobchodu je laděná do hnědých tónů

„Mám tady sto surovin a všechny prošly nějakým mým morálním sítem. Buď jsou od lidí, které znám, nebo je mi blízký jejich přístup, jak to dělají. Je to jeden z důvodů, proč jsem ten krám rozjel tímto směrem, a došlo mi, že když najdu odběratele, kteří si budou vážit toho, že mají český mák, český len, tak že tím můžeme změnit i tu krajinu.“

Koncerty a přednášky

V menším prostoru pořádá Radek Křivánek komorní koncerty. „Sundám z pultu ty váhy, přidám židle, pustím je dozadu, nebo si sednou na koberec,“ ukazuje prostor pod klenbami historického domu, kde na stěnách dává prostor i výtvarnému umění od spřízněných umělců.

Plánuje i menší rozšíření ven na náměstí a také odborné, fundované přednášky na téma potravin.

Spustit audio

Související